Alterural - Studijski posjet Pitomači

22.11.2016 14:30:01

Udruženje Alterural i ove godine organiziralo je studijski posjet Pitomači na temu "Primjeri dobre prakse u ruralnom turizmu".

Udruženje Alterural i ove godine organiziralo je studijski posjet Pitomači na temu "Primjeri dobre prakse u ruralnom turizmu". Cilj ovog posjeta je međusobno upoznavanje i razmjena iskustava kako sudionika u grupi, tako i sa domaćinima u Pitomači, te primjena tih iskustava u vlastitim poslovima.

Sudionici ovog studijskog posjeta, njih 15, bili su predstavnici općina Kreševo, Fojnica, Sarajevo Centar i Vareš, pružatelji usluga u ruralnom turizmu, predstavnici turističkih zajednica i članovi nekoliko udruženja vezanih za razvoj ruralnog turizma.

U sklopu posjeta, 11. i 12. novembra 2016. godine, sudionici su imali priliku upoznati se sa istorijom i razvojem seoskih domaćinstava "Zlatni klas" i "Ribička klet" u Pitomači, te razmijeniti iskustva sa vlasnicima ovih domaćinstava.

Uz domaće specijalitete po kojima su ova domaćinstva prepoznatljiva razgovaralo se o tradicionalnoj gastronomiji kao sredstvu za kreiranje prepoznatljivog turističkog doživljaja. Ono što je većinu zanimalo je načini organizacije samog imanja kao i zakonska regulativa u ruralnom turizmu Hrvatske. Također, teme razgovora bile su i korištenje ljekovitog bilja i ekološki uzgojenih namirnica, rekreacija kao dodatna turistička ponuda i dr.

Ove godine uz obilazak seoskih imanja grupa je sudjelovala i u proslavi Martinja. Naime, Turistička zajednica općine Pitomača,sa lokalnim udruženjima organizirala je u Kladarskom bregu tradicionalno druženje po završetku vinogradarske godine, proslavu Martinja (blagdan sv. Martina) i ceremoniju krštenja mošta.

Za kraj treba dodati da čak ni iznimno hladno vrijeme, stalna kiša i snijeg nisu pokvarili ugođaj i dobro raspoloženje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo