Udruženje Alterural u posjeti sajmu turizma u Beogradu

02.03.2017 08:22:36
Udruženje Alterural u posjeti sajmu turizma u Beogradu

I ove godine udruženje Alterural organiziralo je dvodnevnu studijsku posjetu Srbiji koja je uključivala i posjet sajmu turizma u Beogradu.

I ove godine udruženje Alterural organiziralo je dvodnevnu studijsku posjetu Srbiji koja je uključivala i posjet sajmu turizma u Beogradu.

U studijskoj posjeti, 22. i 23. februara 2017., sudjelovali su pružatelji usluga u ruralnom turizmu i predstavnici udruženja koja surađuju sa Alteruralom na projektima razvoja ruralnog turizma u BiH.

Prvog dana grupa je posjetila imanje u selu Neradin u blizini Iriga kao primjer dobre prakse u seoskom turizmu. "Perkov salaš" na južnim padinama Fruške gore, autentična je turistička atrakcija. Na salašu kojim gazduje obitelj Ivanić sve je podređeno prirodnom ambijentu, bez suvišnih suvremenih pomagala i predmeta.

Salaš je izgrađen prije 60 godina, ali se na njemu nalaze neki mnogo stariji predmeti, pokućstvo i komadi namještaja koji su pripadali precima Ivanića. Domaćinstvo ima i veliku zbirku starina, jarmove, taljige, plugove, razboje za tkanje, drvene krevete i madrace, ogledala, ručno rađenu posteljinu staru više od dva vijeka. Sve ove eksponate upotpunjuje ljubaznost i srdačnost domaćina. Domaćin Nikola Ivanić goste je dočekao u sremačkoj nošnji, nudeći im pogaču, so i rakiju. Drugog dana posjeta Srbiji, sudionici su posjetili Beogradski Sajam turizma koji je najveća turistička manifestacija u Srbiji ali i jugoistočnoj Evropi. 39. sajam turizma održan je na Beogradskom sajmu od 23. do 26. februara 2017. godine sa 1.100 izlagača iz 56 zemalja. Zemlja partner ove godine je Crna Gora.

Usporedo su se na Beogradskom sajmu održale još tri manifestacije: Međunarodni sajam opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo HORECA, Sajam vina BeoWine i Sajam suvenira "Posetite Srbiju".

Ovogodišnji učesnici su najznačajnije turističke agencije, savezi i organizacije, hoteli, turistički centri, avio-kompanije, međunarodni tour operatori. Pored izlagačkog dela, kroz bogat prateći program učesnici Sajma promovirali su brojne festivale, manifestacije i važne događaje, kao i najznačajnije potencijale i planove.

U sklopu sajma suvenira, majstori starih i umjetničkih zanata predstavili su proizvode rađene tradicionalnim tehnikama, ali prilagođene potrebama današnjice. Turističke organizacije koje u svojim aktivnostima imaju i suvenirsku prodaju, proizvođači suvenira, vlasnici seoskih domaćinstava, udruženja koja se bave očuvanjem i njegovanjem starih i umjetničkih zanata izložili su proizvode svog rada. Ovo je bila dobra prilika za posjetitelje sajma da dobiju ideje i smjernice za pravljenje novih prepoznatljivih suvenira.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo