Alterural održao radionicu "Valorizacija i animacija lokalne baštine"

19.05.2018 11:06:20

Ova radionica je četvrta od šest planiranih iz curriculuma za klaster u okviru projekta koji je financiran sredstvima Evropske unije.

U ponedjeljak, 14.5.2018. godine u Kreševu je održana jednodnevna radionica sa ciljem kreiranja klastera u ruralnom turizmu u širem okruženju Sarajeva. Radionica je održana u Vijećnici (preko puta zgrade Općine) od 9 do 17 sati.

Ova radionica je četvrta od šest planiranih iz curriculuma za klaster u okviru projekta koji je financiran sredstvima Evropske unije.

Nakon pozdravnih riječi gradonačelnika Kreševa, gosp. Renata Pejaka, te uvoda ko-organizatora radionice - Udruženja "Kreševski citrin", generalni sekretar Evropskog saveza ruralnog turizma "EuroGites" gosp. Klaus Ehlrich predstavio je rad ove organizacije.

Prisutne je pozdravila i gđa Catherine Palpant, ataše za tehničku saradnju u Francuskoj Ambasadi u Bosni i Hercegovini, te direktorica Alterurala - gđa Sarah Devisme.

Gđa Martine Buissart, direktorica fondacije Facim iz francuske (kulturne aktivnosti u planinskim područjima regije Savoja) održala je radionicu pred više od 20 učesnika, predstavnika općina iz okolnih područja i pružaoca usluga u ruralnom turizmu.

Kroz isticanje važnosti očuvanja lokalne baštine, valoriziran je pojam kulture kao turističkog resursa u ruralnim područjima. Gđa Buissart je na aktuelnim primjerima iz evropskih područja učesnicima dala inspiraciju za kreiranje vizualnog identiteta njihovog teritorija.

Putem kreativnih zajedničkih vježbi za lokalnu animaciju baziranih na naslijeđu šireg sarajevskog područja, odabrano je nekoliko imena brenda za pilot klaster, i određena orjentacija za vizuelni identitet područja.

Krajnji cilj treninga je stvaranje strateškog partnerstva između članica budućeg klastera u cilju razvoja prepoznatljivog brenda 4 turističke destinacije u širem okruženju Sarajeva.

Projekt “Osnaživanje ruralnih turističkih destinacija oko Sarajeva sa ciljem diversifikacije ruralne ekonomije” je podržan u okviru Programa za civilno društvo 2014.-2015., sa ciljem povezivanja građana i smanjenja nezaposlenosti kroz unapređivanje saradnje glavnih interesnih grupa na lokalnom nivou i procjenu tržišta aktivnog stanovništva.

Trajanje projekta je 3 godine, a općine djelovanja ovog projekta su Kreševo, Vareš, Ilijaš, Fojnica, Sarajevo Centar, Sarajevo Stari Grad, te Istočni Stari Grad.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo