Nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći kod traženja posla

01.10.2020 09:40:34
Nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći kod traženja posla

Traženje zaposlenja ili promjena u karijeri je najčešće proces koji može da potraje neko vrijeme.

Traženje zaposlenja ili promjena u karijeri je najčešće proces koji može da potraje neko vrijeme. Većina pretraga ovog tipa frustrira. Ali uz pravilnu pripremu, cjeli proces može čak biti i edukativan. Dajemo vam 15 savjeta za traženje posla od lokalnih poslodavaca, koji mogu pomoći u procesu:

Budite strpljivi

Možda ovo ne želite čuti, ali za traženje željenog zaposlenja treba vremena. Pronalaženje pravih prilika za posao može trajati mjesecima, bez obzira na postupak intervjua. Mentalno se pripremite za put tako da gubite manje vremena na obeshrabrivanje i više vremena na pobjedu nad poslodavcima.

Fokusirajte se na svoje prednosti

Zašto ste savršena osoba za posao? Odgovorite na ovo pitanje u dva dijela: prvo pokažite da će vas dosadašnja postignuća pozicionirati da uspijete u ovom poslu. Drugo, pokažite da su vaša ličnost i interesi usklađeni sa korporativnom kulturom poslodavca.

Istražite

Istražite kakva je korporaativna kultura poslodavca. Pročitajte cijeli opis posla. Posjetite web stranicu poslodavca, Facebook stranicu, LinkedIn itd. Razgovarajte s prošlim i / ili sadašnjim zaposlenicima. Ovaj korak je presudan jer pokazuje da ste zaista zainteresirani za posao.

Javite se na telefon

Odgovorite na telefonske pozive – može biti poslodavac! Provjerite da li je vaš inbox pun. Snimite svježu glasovnu poruku ako je vaša zastarjela ili neprofesionalna.

Provedite vrijeme na vašem životopisu

Vaš životopis je i dalje najvažniji dio traženja posla, pa odvojite malo vremena da gaa ispraavite i nadopunite. Napravite osnovni životopis koji će se fokusirati na ključne vještine, iskustvo i obrazovanje. Prilagodite svoj životopis poslu za koji se prijavljujete. Ne zaboravite koristiti ključne fraze i riječi specifične za to radno mjesto!

Usredsredite se na potrebe poslodavca

Fokusirajte se na zadovoljavanje potreba poslodavca. Ako u propratnom pismu istaknete vlastite potrebe, izgledat ćete neprofesionalno. Dokažite kako možete biti timski igrač obraćajući se potrebama potencijalnog poslodavca.

Slijedite upute

Ponekad upute poslodavca izgledaju slučajne. Nemojte se zavaravati! To je tehnika skrininga. Poslodavci žele znati da možete slijediti upute i obratiti pažnju na detalje. Zato budite marljivi i slijedite tačne upute kako biste postigli dobar prvi dojam.

Prijavite se, a zatim postavljajte pitanja

Loš je utisak poziv poslodavcu da provodi vrijeme odgovarajući na pitanja prije nego što zna da li ste dobar kandidat. Konkretno, nema potrebe da šaljete e-poštu s pitanjem možete li se još uvijek prijaviti, samo to učinite!

ClipCon  - agencija specijalizirana na polju Organizacije Događaja  i HR Konsaltinga.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo