Alterural predstavlja brošuru "Jednodnevni izlet iz Sarajeva"

17.11.2017 08:31:28
Alterural predstavlja brošuru 'Jednodnevni izlet iz Sarajeva'

Jednodnevni izlet iz Sarajeva je brošura koja sadrži podatke o 18 destinacija u ruralnim područjima kao moguće prijedloge za odmor na selu.

"Jednodnevni izlet iz Sarajeva" je brošura koju predstavlja Udruženje Alterural koja sadrži podatke o 18 destinacija u ruralnim područjima Bosne i Hercegovine, kao moguće prijedloge za odmor na selu.

Ruralni turizam je bitan faktor u razvoju ruralnih područja i pomaže u očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja. Prema službenoj definiciji Evropske Komisije, ruralni turizam je skupni pojam za oblast etno turizma, i predstavlja turizam u svakom ruralnom području i sve turističke aktivnosti koje se provode u tom području.

Ključne karakteristike seoskog turizma su mirno okruženje, odsutnost buke, prirodni okoliš, te komunikacija s lokalnim domaćinima. Osim toga, to je mogućnost kušanja domaće hrane, poljoprivrednih proizvoda i upoznavanje s ruralnim poslovima. Posebne turističke ponude mogu se dodati na ovaj popis, odnosno sve usluge koje se mogu pružiti u ruralnim područjima.

Seoski turizam, posebno u seoskim domaćinstvima se percipira kao potencijal za stvaranje novih aktivnosti. Osim stvaranja komplementarnog tržišta u poljoprivredi, ruralni turizam smatra da se vitalnim mostom za povezivanje seoskih obitelji s ostatkom svijeta.

Uspostavljanje veze između poljoprivrede i turizma može postati presudna uslužna djelatnost za budućnost zemlje i šansa za opstanak malih poljoprivrednih gospodarstava, kao i jedno od polja razvoja Bosne i Hercegovine.

Alterural ima za cilj prezentirati puno neotkrivenih ljepota u BiH, koje predstavljaju ogroman potencijal i bogatstvo, i u proizvodima, kao i uslugama koje se postupno mogu proširiti na turističku sezonu u sva četiri godišnja doba.

Besplatan download brošure OVDJE

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Putovanja i hrana