Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 13.04.2018. 13:03

(poništenje aukcije) Nabavka opreme za MHE na slivu rijeke Neretvice Faza I-A, MHE Gorovnik ušče i MHE Srijamski most

Izvor: Akta.ba, 13.04.2018.

Javno preduzeće            

ELEKTROPRIVREDA BOSNE i HERCEGOVINE

d.d. - Sarajevo

Sarajevo, 11.04.2018.

Broj: 07-10411/18

 

Na osnovu članova 69. stav (2) d), 70. i 71. Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine ("Sl.glasnik BiH", br. 39/14), člana 95. Statuta Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. - Sarajevo broj: SD-5211/16-38/2 od 29.03.2016.godine i članova 4. i 7. Odluke o utvrđivanju i rasporedu ovlaštenja Generalnog direktora, izvršnih direktora, pomoćnika generalnog direktora, Sekretara Društva i direktora podružnica Društva - prečišćeni tekst, broj: 06-6522/18 od 05.03.2018. godine donosim,

 

ODLUKU

o poništenju otvorenog postupka javne nabavke robe u predmetu MHE na slivu rijeke Neretvice FAZA I - A - Nabavka opreme za MHE Gorovnik ušće i MHE Srijanski most (u skladu sa Rješenjem Ureda za razmatranje žalbi broj: JN2-01-07-1-10-11/18 od 22.03.2018. godine)

 

Član 1.

Poništava se otvoreni postupak javne nabavke robe u predmetu MHE na slivu rijeke Neretvice FAZA I - A - Nabavka opreme za MHE Gorovnik ušće i MHE Srijanski most (u skladu sa Rješenjem Ureda za razmatranje žalbi broj: JN2-01-07-1-10-11/18 od 22.03.2018. godine), po Tenderu broj: 10065662.

Član 2.

Zadužuje se Sektor za komercijalne poslove da odmah, a najkasnije u roku od 7 dana od dana donošenja ove odluke, istu dostavi ponuđačima i time ih obavijesti o rezultatima postupka.

Obrazloženje:

Predmetni otvoreni postupak javne nabavke, objavljen u „Sl.glasniku" BiH broj: 52, dana 21.07.2017. godine i na portalu Agencije za javne nabavke (www.ejn.gov.ba), pod brojem obavještenja: 986-1-1-220- 3-234/17 (Ispravka obavještenja u "Sl.Glasniku BiH" u brojevima: 68 i 72, objavljene dana 22.09.2017. godine i 06.10.2017. godine, kao i na portalu Agencije za javne nabavke, pod brojevima obavještenja: 986-1-1-220-8-269/17 i 986-1-1-220-8-299/17) se, nakon ponovne ocjene ponuda u skladu sa Rješenjem Ureda za razmatranje žalbi broj: JN2-01-07-1-10-11/18 od 22.03.2018. godine, poništava iz razloga što nijedna od primljenih ponuda nije prihvatljiva za ovaj ugovorni organ.

Naime, s obzirom na strogu formalnost kojom se Ured za razmatranje žalbi vodio prilikom ocjene pojedinih žalbenih navoda u Rješenju broj: JN2-01-07-1-10-11/18 od 22.03.2018. godine (kao stoje npr. osnovan žalbeni navod zbog upisa broja pasoša, umjesto broja lične karte u Izjavama po osnovu članova 45. i 52. Zakona, a koji je Komisija za nabavku smatrala sitnim nedostatkom koji ne utiče bitno na suštinsku prihvatljivost ponude), te da Ured za razmatranje žalbi nije prihvatio stav iznesen u Izjašnjenju na žalbu broj: 07-250/18 od 04.01.2018. godine, tako je Komisija za predmetnu nabavku u ponovnom postupku postupala prema svim zaprimljenim ponudama.

U ponovnom postupku ocjene ponuda, Komisija za nabavku je stavljajući u ravnopravan položaj sve ponuđače koji su dostavili svoje ponude, izvršila ponovni pregled i evaluaeiju istih, te utvrdila da i ostale ponude imaju nedostatke, odnosno odstupaju od tenderskih zahtjeva.

U cilju jednakog tretmana svih zaprimljenih ponuda, odnosno jednakog pristupa prema nedostacima u ponudama, kao i u skladu sa stavovima iznesenim u Rješenju URŽ-a broj: : JN2-01-07-1-10-11/18 od 22.03.2018. godine, Komisija za nabavku je donijela sljedeću ocjenu:

1. Ponuđač Dongfang Electric International Corporation, Kina svoju ponudu nije čvrsto uvezao jemstvenikom, već je svoju ponudu uvezao spiralnim uvezom, što nije prihvatljivo i nije u skladu sa tačkom 5.5. tenderske dokumentacije, koja glasi: : „... Svi listovi ponude moraju biti čvrsto uvezani sa jemstvenikom i sve strane ponude moraju biti numerisane (izuzev dokaza o garanciji, te štampane literature, brošura, kataloga i si. ukoliko isti ne sadrže vlastitu numeraciju). Svaka stranica ponude koja sadrži tekst mora biti numerisana. Ponuda se čvrsto uvezuje na način da se onemogući naknadno vađenje ili umetanje listova. Ako je ponuda izrađena u dva ili više dijelova, svaki dio se čvrsto uvezuje na način da se onemogući naknadno vađenje ili umetanje listova. "

S obzirom na navedeno, ponuđač Dongfang Electric International Corporation, Kina ne ide u dalju ocjenu ponuda.

2. Ponuđač Konzorcij: Feroinvest d.o.o. export-import Skopje; Hidroenergija d.o.o. Ljubljana nije zadovoljio uslove kvalifikacije zahtijevane tenderskom dokumentacijom, kako slijedi: Tačkom 6.3. Tenderske dokumentacije propisano je sljedeće: „Ponuđači trebaju uz ponudu dostaviti dokaz o registraciji u relevantnom profesionalnom ili trgovačkom registru u zemlji u kojoj su osnovali firmu ili dostaviti posebnu izjavu ili potvrdu kojom se dokazuje njihovo pravo da obavljaju profesionalnu djelatnost, koja je u vezi sa predmetom nabavke (Rješenje o upisu u sudski registar ili Izvod iz sudskog registra). Dokazi koji se dostavljaju moraju biti orginali ili ovjerene kopije. "

Ponuđač Konzorcij: Feroinvest doo export-import Skopje; Hidroenergija d.o.o. Ljubljana u svojoj ponudi nije dostavio dokaz o registraciji niti za jednog člana Konzorcija, a što je bio obavezan u skladu sa naprijed navedenom tačkom tenderske dokumentacije.

S obzirom na navedeno, Komisija za predmetnu nabavku nije mogla utvrditi ovlaštenje za zastupanje, odnosno lica koja su ovlaštena da predstavljaju ponuđača i daju Izjave za oba člana konzorcija (npr. Izjave o ispunjenosti uslova iz člana 45. Zakona o javnim nabavkama BiH, Pismena izjava iz člana 52. Zakona o javnim nabavkama, izjave tehničke prirode i slično). U skladu sa članom 58. stav 1. pod g) Zakona o javnim nabavkama BiH, jasno je propisano sljedeće: „Svaka ponuda obavezno sadrži sljedeće elemente: g) potpis podnosioca ponude ili ovlaštenog lica na osnovu punomoći koja u tom slučaju mora biti priložena u originalu ili ovjerenoj kopiji".

Tačkom 9.6. Tenderske dokumentacije propisano je sljedeće: „ Osnovni elementi ugovora uključeni su u nacrt ugovora koji je sastavni dio ove tenderske dokumentacije. Ponuđač treba popuniti nacrt ugovora

 

 

sa svojim podacima i detaljima koji su sadržani u ponudi (tj. cijena i drugi uslovi), te isti potpisati i priložiti uz ponudu skupa sa ostalim dokumentima iz tenderske dokumentacije. "

Navedeni ponuđač je u svojoj Ponudi, na stranicama 29.- 41. dostavio Nacrt ugovora, u kojem nisu upisani bitni elementi ugovora, kao što su naziv ponuđača i cijena, a stoje bio obavezan upisati u skladu sa tačkom 9.6. tenderske dokumentacije.

Tačkom 5.4. tenderske dokumentacije, propisano je sljedeće; „Ponuda i svi dokumenti i korespodencija u vezi sa ponudom između ponuđača i ugovornog organa moraju biti napisani na jednom od jezika u službenoj upotrebi u Bosni i Hercegovini. Štampana literatura, brošura, katalozi ili slično prilažu se bez prijevoda, izuzev ako se ovom tenderskom dokumentacijom ne zahtjeva da se i ti dijelovi prevedu. Pod zvaničnim prijevodom se smatra prijevod ovjeren odstrane sudskog tumača."

Navedeni ponuđač je u svojoj Ponudi, na stranicama 59. i 60. dostavio dvije „Acceptance Report" (Potvrda o dobro izvršenom poslu) izdate od Albanian Power sh.p.k. Tirana, Albania i od Eurokos JH sh.p.k., Kosovo. Ni jedna od Potvrda nije prevedena na jedan od jezika u službenoj upotrebi u Bosni i Hercegovini, a što je bio obavezan uraditi u skladu sa tačkom 5.4. tenderske dokumentacije.

3. Ponuđač Konzorcij: Deling d.o.o. Tuzla i Kolektor Turboinštitut d.o.o. Ljubljana nije zadovoljio uslove kvalifikacije zahtijevane tenderskom dokumentacijom, kako slijedi:

Tenderskom dokumentacijom traženo je („ 6.6 tačka 1 Sto se tiče tehničke i profesionalne sposobnosti, ponuđači trebaju ispuniti slijedeće minimalne uslove:

1.Ponuđač mora da posjeduje uspješno iskustvo u realizaciji minimalno 2 (dva) ili maksimalno 4 (četri) ugovora u posljednje 3 (tri) godine računajući od datuma objave Obavještenja o nabavci na Portalu Agencije za javne nabavke, čija ukupna vrijednost ugovora iznosi 5.000.000,00 KM (petmiliona KM), a čiji karakter i kompleksnost odgovara predmetu ove nabavke i to isporuka, montaža, ispitivanje i puštanje u pogon elektromašinske opreme, a pri čemu su navedeni ugovori morali minimalno uključivati sljedeću opremu za MHE instalisane snage od 1,0 MW do 5,0 MW, i to:

•             Turbine sa turbinskom regulacijom najmanje 4 (četri) francis turbine pri čemu bar 1 (iedna) od navedenih treba da je primjenjena na ugovoru sa cjevovodom dužem od 2,0 km bez vodostana

•             Sisteme upravljanja

•             4 (četiri) generatora

Ponuđač je u svojoj ponudi je na stranama 115 - 120 dostavio potvrde o dobro izvršenom poslu i to: Ugovorni organ: Eco Power Holdings Limited, na strani 117 ponude i Ugovorni organ: Elektrovat d.o.o. na strani 120 ponude. Pomenute potvrde, priložene su kao obične kopije, a ne orginalni dokumenti kako je zahtijevano tačkom 6.10. tenderskom dokumentacije, koja između ostalog glasi: „Potvrde koje izdaje druga ugovorna strana (primaoci roba ili krajnji korisnici koji su navedeni u referenc listi), moraju biti dostavljene u originalu ili kopiji ovjerenoj od strane nadležnog organa, te potpisane i ovjerene od strane izdavaoca istih."

Ponuđač je dostavio Potvrde za slijedeće MHE: 1. za mHE Rwimi, u okugu Kasese, realizovano:

-              Turbine 2x3,21 MW

-              Dužina cjevovoda 1,2 km

-              Sistem upravljanja

-              2 generatora.

2. za mHE Ustirača, BiH, realizovano:

-              Turbine 2x4,1MW

-              Dužina cjevovoda 3,5 km

-              Sistem upravljanja

-              2 generatora.

3. za mHE Bijeli Kamen, Srbija, realizovao:

-              Frencis turbine 1,3 MW i 0,5 KM

-              Dužina cjevovoda 1,26 km

-              Sistem upravljanja

-              2 generatora.

Iz dostavljenih Potvrda se ne može utvrditi da bar jedna od navedenih HE ima cjevovod bez vodostana. Tenderskom dokumentacijom traženo je slijedeće: „6.6 tačka 2 Što se tiče tehničke i profesionalne sposobnosti, ponuđači trebaju ispuniti slijedeće minimalne uslove:

1.Ponuđač mora da ima mogućnost angažovanja tehničkih kvalificiranihJica, za realizaciju predmetne nabavka, kako je navedeno:

1)            1 (jedan) - Specijalista za turbinsku opremu (mašinski dio) sa minimalno 10 godina radnog iskustva na poslovima puštanja u pogon turbina za tip koji su predmet ove nabavke.

2)            1 (jedan) - Specijalista za turbinsku regulaciju (elektro dio) sa minimalno 10 godina radnog iskustva na poslovima puštanja u pogon turbina za tip koji su predmet ove nabavke.

3)            1 (jedan) - Specijalista za ispitivanje i puštanje u pogon sistema upravljanja sa minimalno 10 godina radnog iskustva na poslovima projektovanja puštanja u pogon sistema upravljanja kompleksnosti koja odgovara predmetu ove nabavke i sa poznavanjem rada opreme koja je predmet isporuke. ")

U dostavljenoj Ponudi na strani 123. Ponuđač je dostavio CV za Aleksandra Žagar (Specijalista za mašinski dio) iz kojeg je vidljivo da navedeno lice ima iskustva kao projektant i konstruktor i vođa konstrukcija, ali nije navedeno iskustvo na poslovima ugradnje i puštanja u pogon turbina. Nije navedeno da li ima iskustvo u radu na turbinama koje su predmet ove nabavke.

U dostavljenoj Ponudi na strani 124. je dostavio CV za Miha Pišljar (Specijalista za elektro dio), u kojem nije navedeno da navedeno lice ima iskustvo u radu na turbinama koje su predmet ove nabavke. U dostavljenoj Ponudi na strani 127-135. je dostavljen CV i Certifikati za Emira Kamberović (Specijalista za ispitivanje i puštanje u pogon sistema upravljanja) iz kojih je vidljivo da se certifikati odnose na ABB certifikat za srednje naponski zaštitni relej, a ne odnose se na sisteme upravljanja kompleksnosti koja odgovara predmetu nabavke, a što je zahtijevano tenderskom dokumentacijom.

U dostavljenoj Ponudi na strani 136-138. je dostavljen CV i Certifikati za Ismira Selimović (Specijalista za ispitivanje i puštanje u pogon sistema upravljanja) iz kojih je vidljivo da certifikati nisu prevedeni na jedan od službenih jezika u BiH i odnose se na trening kurs VAGO I/O Automation System Basic Level, a ne odnose se na sisteme upravljanja kompleksnosti koja odgovara predmetu nabavke, a što je zahtijevano tenderskom dokumentacijom.

U izjavi o angažovanju specijalista na strani 122. Ponude imenovani su Branka Žnidaršić i Matijaž Kitek za Specijalistu za ispitivanje i puštanje u pogon sistema upravljanja. Uz dostavljene CV (strane 125. i 126.) imenovanih lica nisu dostavljeni certifikati koji ukazuju na poznavanje rada sa robom koja je predmet isporuke prema Ponudi Ponuđača, a što je zahtijevano tenderskom dokumentacijom. Također, ponuđač Konzorcij: Deling d.o.o. Tuzla i Kolektor Turboinštitut d.o.o. Ljubljana je u svojoj Ponudi na stranicama 154 - 167 dostavio nekorigovani Nacrt ugovora, dok je na stranici 169. Ponude

 

 

dostavio Izjavu broj: 572-KE/17-10, kojom navodi da „potpisivanjem Nacrta ugovora, dostavljenog u sklopu Ponude, prihvata sve izmjene Nacrta ugovora objavljene u izvještaju o pitanjima i odgovorima u vezi sa tenderskom dokumentacijom ".

Ovaj ugovorni organje dokumentom broj: 07-29681/17 od 03.10.2017. godine pod nazivom: Pojašnjenje tenderske dokumentacije br. 10065662 izvršio izmjene predmetnog Nacrta ugovora, te prečišćeni tekst obrasca istog objavio na portalu Agencije za javne nabavke (izmjena tenderske dokumentacije), blagovremeno, te je ponuđač bio dužan u svojoj Ponudi dostaviti novi obrazac Nacrta ugovora, objavljen u sklopu izmjene tenderske dokumentacije na portalu www.ein.gov.ba, što nije učinio.

4.            Ponuđač Konzorcij: General Engineering d.o.o. Sarajevo i Gugler Water Turbines GmbH Austrija nije zadovoljio uslove kvalifikacije zahtijevane tenderskom dokumentacijom po tački 6.6. iz tabele Kvalifikacija Ponuđača, tačka 4.

Ured za razmatranje žalbi je Rješenjem broj JN2-01-07-1-10-11/18 od 22.03.2018. na strani 32 ocijenio žalbeni navod osnovan.

Naime, na strani 94. ponude ponuđač je dostavio potvrdu i na strani 83. prevod potvrde kompanije

5.            T.E.Energy          S.p.a. od 02.10.2017. godine za hidroelektranu ,,Cantayus" 1+2 u Kolumbiji instalisanog kapaciteta 4,4 MW.

Uvidom u spornu potvrdu URŽ je nesporno utvrdio, da potvrda ne sadrži sve elemente koji su zahtijevani tenderskom dokumentacijom. U potvrdi nedostaje podatak o mjestu izvršenja ugovora i podaci o tipu turbina, a što je zahtijevano tačkom 6.7. podtačka 1.: "Potvrda o uredno izvršenim ugovorima obavezno mora sadržavati slijedeće podatake: naziv i sjedište privrednih subjekata; predmet ugovora; vrijednost ugovora; vrijeme i mjesto izvršenja ugovora; navode o uredno izvršenim ugovorima." U dostavljenoj Ponudi na strani 126. i 127. ponuđač je dostavio CV i Certifikate za Ivicu Nuića (Specijalista za ispitivanje i puštanje u pogon sistema upravljanja) koje se odnose na Simatic PCS 7 V6.1. sistem ST-PCS7SYS, a što nije u skladu sa tenderskim zahtjevom koji propisuje sistem upravljanja kompleksnosti koja odgovara predmetnoj nabavci.

5. Ponuđač Konzorcij: Bičakčić d.o.o. Sarajevo, Malcom d.o.o. Sarajevo, Banstroj d.o.o. Banovići i Hidro-Mont Novi Grad (Bosanski Novi) nije zadovoljio uslove iz tačke 6.6. zahtijevane tenderskom dokumentacijom.

Ugovorni organje postupajući po Rješenju broj JN2-01-07-1-10-11/18 od 22.03.2018. godine Ureda za žalbe izvršio ponovnu evaluaciju ponude.

Tenderskom dokumentacijom traženo je „ 6.6 tačka 1 Što se tiče tehničke i profesionalne sposobnosti, ponuđači trebaju ispuniti slijedeće minimalne uslove:

1.Ponuđač mora da posjeduje uspješno iskustvo u realizaciji minimalno 2 (dva) ili maksimalno 4 (četri) ugovora u posljednje 3 (tri) godine računajući od datuma objave Obavještenja o nabavci na Portalu Agencije za javne nabavke, čija ukupna vrijednost ugovora iznosi 5.000.000,00 KM (petmiliona KM), a čiji karakter i kompleksnost odgovara predmetu ove nabavke i to isporuka, montaža, ispitivanje i puštanje u pogon elektromašinske opreme, a pri čemu su navedeni ugovori morali minimalno uključivati sljedeću opremu za MHE instalisane snage od 1,0 MW do 5,0 MW, i to:

- Turbine sa turbinskom regulacijom najmanje 4 (četri) francis turbine pri čemu bar 1 (.iedna) od navedenih treba da je primjenjena na ugovoru sa cjevovodom dužem od 2,0 km bez vodostana

- Sisteme upravljanja

- 4 (četiri) generatora ")

Ponuđač je u ponudi na stranama 55-57 dostavio potvrde o uredno izvršenim ugovorima i to:

1. za mHE "Govza 1" na rijeci Govzi-Miljevina, opčina Foča realizovao:

-  Frencis turbine 1x3,6 MW i 1x1,3 MW sa cjevovodom 2040 m Sistem upravljanja

- 2 generatora.

2. za mHE "Murdhari 1" na rijeci Murdhari Tirana Albanija realizovao:

- Pelton turbine 2x 1,4 NW i Frencis turbina 1,6 MW

- Sistem upravljanja

- 3 generatora.

3. za mHE Čardak i mHE Rujevica ušće - Zavidoviči realizovao:

- Frencis turbine 3x0,3 MW i 2x0,35 MW sa cjevovodom 2,6 km bez vodostana (u potvrdi nije navedeno da je cjevovod elektrane mHE Čardak i mHE Rujevica ušće - Zavidovići bez vodostanana. Komisija za predmetnu nabavku je izvršila provjeru i utvrdila daje cjevovod elektrana bez vodostana.

- Sistem upravljanja

- 5 generatora.

U Potvrdi za mHE "Govza 1" nije navedeno da li cjevovod ima vodostan.

Iz Potvrde za mHE "Murdhari 1" izdate od Hydroenergy Albanija za konzorcij Conel Company Tuzla i Bičakčić Sarajevo nije preciziran udio Ponuđača u realizaciji Ugovora, a što je zahtijevano tačkom 6.7. tenderske dokumentacije, koja između ostalog glasi: „ Ukoliko je ugovor bio dodijeljen grupi ponuđača, potrebno je da se iz dostavljene refernc liste ugovora i potvrde o uredno izvršenim ugovorima jasno vidi koliki je udio svakog ponuđača u njihovoj realizaciji." te se ista ne može uzeti u obzir. U Potvrdi za mHE Čardak i mHE Rujevica ušće navedena je dužina cij evo voda iz kojeg se ne može utvrditi da li je to ukupna dužina cjevovoda za obje elektrane ili za jednu elektranu i koju. U toku evaluacije ponuda Komisija je izvršila provjeru iz podataka FERK-a da cjevovod za mHE Čardak iznosi 1,025 m, a za mHE Rujevica 1,635 m. Ovim nije ispunjen zahtjev iz tenderske dokumentacije kojim je tražen cjevovod dužine 2 km bez vodostana za jednu mHE.

Tenderskom dokumentacijom traženo je slijedeće: „tačka 6.6 podtačka '2 - što se tiče tehničke i profesionalne sposobnosti, ponuđači trebaju ispuniti slijedeće minimalne uslove: 1. Ponuđač mora da ima mogućnost angažovanja tehničkih kvalificiranih lica, za realizaciju predmetne nabavka, kako je navedeno:

4. 1 (jedan) - Specijalista za turbinsku opremu (mašinski dio) sa minimalno 10 godina radnog iskustva na poslovima puštanja u pogon turbina za tip koji su predmet ove nabavke.

5. 1 (jedan) - Specijalista za turbinsku regulaciju (elektro dio) sa minimalno 10 godina radnog iskustva na poslovima puštanja u pogon turbina za tip koji su predmet ove nabavke.

6. 1 (jedan) - Specijalista za ispitivanje i puštanje u pogon sistema upravljanja sa minimalno 10 godina radnog iskustva na poslovima projektovanja puštanja u pogon sistema upravljanja kompleksnosti koja odgovara predmetu ove nabavke i sa poznavanjem rada opreme koja je predmet isporuke.")

U dostavljenoj Ponudi na strani 59. Ponuđač je dostavio CV za Ramu Gutića (Specijalista za mašinski dio) iz kojeg je vidljivo da navedeno lice ima iskustva na projektovanju, konstituisanju i izradama tehnologija za opremu za MHE i projektovanju malih HE - mašinska faza, ali nije navedeno iskustvo na poslovima ugradnje i puštanja u pogon turbina. Iz CV-ja nije vidljivo da li navedeno lice ima iskustvo zahtijevano tenderskom dokumentacijom.

U dostavljenoj Ponudi na strani 62. i 63. ponuđač je dostavio CV za Bela Santo (Specijalista za elektro dio), u kojem nije navedeno da imenovano lice ima iskustvo rada na turbinama koje su predmet ove nabavke.

U dostavljenoj Ponudi na strani 64-69. je dostavio CV za Kramarić Tomaža. Na strani 71. ponuđač je dostavio Certifikat daje Kramarić Tomaž uspješno završio trening 2009.g. za PLC Control systems za Seriju 90-30 Kontrolere proizvođača General Electric, a koji se ne odnose na sisteme upravljanja kompleksnosti koja odgovara predmetu isporuke, a što je zahtijevano tenderskom dokumentacijom.

6. Ponuđač Konzorcij: Amitea d.o.o. Mostar i Kossler & CO KG Austrija nije zadovoljio uslove kvalifikacije zahtijevane tenderskom dokumentacijom.

Rješenjem broj JN2-01 -07-1 -10-11/18 od 22.03.2018. godine Ured za razmatranje žalbi na stranicama 36-43 je ocijenio ponuđača Konzorcij Amitea d.o.o. Mostar i Kossler & CO KG Austrija nekvalifikovanim.

Ponuđač je na stranicama 29-31. i stranici 35. Ponude dostavio Izjave po osnovu članova 45. i 52. ZoJN ovjerene od strane nadležnog organa i date od strane ovlaštenog lica za zastupanje. U skladu sa Rješenjem Ured za razmatranje žalbi broj JN2-01-07-1-10-11/18 od 22.03.2018. godine, stav istog je da je izmijenjen obrazac navedenih Izjava tako što je dodata riječ pasoš i unesen broj pasoša umjesto broja lične karte. Ured za razmatranje žalbi je stavio akcenat na samu izmjenu obrasca koju je učinio navedeni ponuđač te je ocijenio da isti nije zadovoljio predmetni kvalifikacioni zahtjev.

Ponuđač također nije zadovoljio kvalifikacioni zahtjev tražen tačkom 6.6. tenderske dokumentacije. Iz predmetne ponude je vidljivo da je dostavljen samo spisak izvršenih ugovora, međutim, pored Spiska tenderskom dokumentacijom je traženo da se dostave i potvrde o uredno izvršenim ugovorima ili izjava ponuđača o uredno izvršenim ugovorima uz predočenje dokaza o učinjenim pokušajima da se takve potvrde i osiguraju.

URŽ je konstatovao da ponuđač nije dostavio potvrde o uredno izvršenim ugovorima, te također nije dostavio niti izjavu ponuđača o uredno izvršenim ugovorima, dok je na stranama 167-173. dostavio isprintane e-mail poruke u kojima ponuđač od određenih osoba traži potvrde o dobrom izvođenju projekata za elektrane na njemačkom i engleskom jeziku.

Iz spomenutih e-mail zahtjeva se ne može utvrditi za koje projekte se traže potvrde, te je URŽ stava da zahtjev uopšte nije važeći za priložene MHE.

Ponuđač također nije dostavio dokaz da su osobe od kojih su putem maila tražene potvrde o dobrom izvođenju projekata članovi/zaposlenici/predstavnici naručioca radova. Također ponuđač nije dostavio niti dokaz da je naručilac zaprimio zahtjev za izdavanje potvrda o dobrom izvođenju projekta, dokaz u vidu pečata sa protokola ili bar odgovor naručioca na e-mail koji je ponuđač uputio određenoj osobi. Rješenjem Ured za razmatranje žalbi je također konstatovano da je Konzorcij Amitea d.o.o. Mostar i Kossler & CO KG Austrija u ponudi na stranicama 89-105 dostavio nepropisno popunjen Obrazac za cijenu ponude (Anex 3). U Anex-u 3 su popunjene jedinične i ukupne cijene za svaku zahtijevanu stavku pojedinačno, međutim ponuđač nije popunio podzbirove odnosno redove sa naznakom „Ukupno 1.1", „Ukupno 1.2", „Ukupno 1.3" itd... Iz svega navedenog URŽ je ocijenio da ponuđač nije pravilno popunio Obrazac za cijenu ponude (Anex 3).

 

 

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: