Omeragić: Žene predvode inovacije u mliječnoj industriji

26.10.2019. 14:07 / Izvor: Fena
Omeragić: Žene predvode inovacije u mliječnoj industriji

Direktorica kompanije "MI99" iz Gradačca Indira Omeragić već je prepoznatljivo ime među ženama-menadžericama u Bosni i Hercegovini.

Direktorica kompanije "MI99" iz Gradačca Indira Omeragić već je prepoznatljivo ime među ženama-menadžericama u Bosni i Hercegovini. 

Kao jedna od najmlađih direktorica u BiH, smatra da svojim primjerom može pokazati da žene imaju znanje i sposobnost da rukovode velikim proizvodnim lancima te da je vrijeme da u biznisu dobiju mjesto koje zaslužuju. Njeni počeci nisu bili jednostavni, ali je upravo njena spremnost na inovacije donijela značajne promjene u kompaniji kojom rukovodi.

"Kada sam preuzela funkciju direktorice, imam osjećaj da sam u startu imala priliku da neke od svojih ideja proširim dalje, što je onda rezultiralo sa većim brojem novih proizvoda i proširenjem naše ponude. Danas je "MI99" mjesto gdje se uspješno organizuju treninzi malih i velikih proizvođača mlijeka, te smo kompanija u kojoj se prenosi znanje, radnici svakog dana uče i saznaju nešto novo i svi težimo praćenju novih standarda i trendova u mliječnoj industriji. Zajedno saznajemo, radimo na razvoju našeg brenda i postajemo prepoznatljivi u cijeloj regiji.", poručuje Omeragić.

Direktorica kompanije "MI99" ističe da je ponosna što je ta kompanija, zajedno sa drugim iz sektora, učinila Gradačac jednim od središta mljekarske industrije u Bosni i Hercegovini.

Kada je tržište Evropske unije otvoreno za mlijeko, kompanija "MI99" krenula je u nadmetanje na najbližim tržištima, a zatim je otišla i dalje.

Dodaje da je kompanija "MI99" utemeljena na tradiciji i istovremenoj spremnosti da unosi nove tehnologije.

Danas žene predvode inovacije u mliječnoj industriji, a veliku podršku u tom smjeru je dao Sweden/USAID FARMA II projekat koji ohrabruje učešće žena u edukacijskim programima koji im omogućavaju preuzimanje rukovodećih pozicija u kompanijama te razvoj vlastitog biznisa.

"Naša kompanija danas zapošljava 95 radnika s više od 1.500 kooperanata. Naši rezultati su jasna poruku da je ovoj industriji nužno ulaganje u inovaciju i tehnologiju kako bi se dostigli i zadržali standardi kvalitete na razini one koja je postavljena za tržište Europske unije. Konačno, izuzetno važno je da zajedno, pravimo iskorake, koji će Bosancima i Hercegovcima donijeti nova radna mjesta, te našoj zemlji priliku da se nastavi put ekonomskog razvoja.", zaključila je Omeragić, saopćeno je iz Sweden/USAID FARMA II projekta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti