Mali izgledi za brzi oporavak građevinskog sektora u RS-u

04.01.2013. 10:55 / Izvor: Fena
Mali izgledi za brzi oporavak građevinskog sektora u RS-u

Građevinska aktivnost u Republici Srpskoj u ovoj godini zabilježila je novi, sada već, nezustavljivi pad, zbog čega ekonomisti upozoravaju da su mali izgledi za skori oporavak ovog sektora.

Građevinska aktivnost u Republici Srpskoj u ovoj godini zabilježila je novi, sada već, nezustavljivi pad, zbog čega ekonomisti upozoravaju da su mali izgledi za skori oporavak ovog sektora. 

Naime, vrijednost izvršenih radova u novembru 2012. godine u odnosu na prosječnu vrijednost izvršenih radova u 2011. manja je za 5,8 posto, u odnosu na prethodni mjesec iste godine manja je za 13,1 posto i u odnosu na novembar 2011. za čak 31,8 posto, podaci su Zavoda za statistiku RS. 

Ukoliko se posmatra vrijednost izvršenih radova u periodu januar- novembar 2012. u odnosu na isti period 2011. prisutan je pad za 13,4 posto. 

Sve to uslovilo je i smanjenje broja radnika na gradilištima u 2012. godini. 

U Udruženju ekonomista RS-a (Swot) ocjenjuje da se još od 2009. godine građevinski sektor RS nalazi se u stanju "slobodnog pada". 

Rekordni rezultati građevinarstva vezuju se za 2008. godinu i period ekspanzije tržišta nekretnina u većim gradovima RS, poput Banje Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva te Trebinja. 

U skladu s tim, kontrakcija koja je zatim uslijedila u najvećoj mjeri potiče od pada aktivnosti na objektima visokogradnje (stambene i nestambene zgrade) čija se vrijednost u periodu 2008 - 2011. godina smanjila za više od čak 40 posto. 

Realizacija infrastrukturnih projekata koji, između ostalog, uključuju transportnu, komunikacionu i elektrodistributivnu infrastrukturu, omogućila je djelimično ublažavanje ukupnih negativnih kretanja u građevinskom sektoru. 

Međutim, nedostatak investicione aktivnosti privrede i stanovništva snažno oblikuje rezultate građevinskog sektora RS. 

Gotovo je izvjesno da će "novi" talas krize dodatno produbiti pad ovog ciklično izuzetno osjetljivog sektora te smanjiti izglede za njegov brzi oporavak, upozorilo je Udruženje ekonomista RS-a u najnovijem ekonomskom monitoru. 
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital