Priča o nafti u BiH: Postoje manja nalazišta koja je moguće rentabilno eksploatirati

19.04.2011. 09:36 / Izvor: eKapija.ba
Priča o nafti u BiH: Postoje manja nalazišta koja je moguće rentabilno eksploatirati

Priča o tome da u BiH postoje velika nalazišta nafte čija vrijednost se procjenjuje na nekoliko desetina milijardi dolara biti će uskoro provjerena. Naime, Vlada RS je nedavno utvrdila javni interes za dodjelu koncesije za istraživanje i korištenje sirove nafte i plina na cijeloj teritoriji RS-a za kompaniju "Jadran – Naftagas" čije sjedište je u Banja Luci, a koju su osnovale dvije ruske firme "Gazpromneft" i "Zarubezhneft".

Koncesija će se odnositi na istraživanje i eksploataciju sirove nafte i gasa na područjima planine Majevice, Istočne Hercegovine i Motajice.

Rusi već ove godine planiraju bušenje nekoliko istražnih bušotina, a prema nekim najavama proizvodnja bi mogla biti pokrenuta već 2014. godine.

Ipak, Enes Šerifović, direktor kompanije Cerberus iz Tuzle koja se bavi geološkim istraživanjima i izradom tehničke dokumentacije za ove svrhe, kaže da bi volio da je optimista po tom pitanju, ali da u kratkom periodu od tri godine ne vjeruje da postoje ikakve mogućnosti za pokretanje proizvodnje. Ovaj svoj pesimizam temelji na dosadašnjem iskustvu i rezultatima istraživanja nafte na prostoru BiH.

"Mora se imati u vidu da se nafta na prostoru BiH istražuje u dugom vremenskom intervalu, a prva geofizička istraživanja urađena su kod Rožaja na Majevici još davne 1933. Ovo su bila vjerovatno prva geofizička istraživanja u BiH. Nakon intenziviranja istraživanja u periodu od 1963. do 1991. i izvedenih dubinskih istražnih bušotina rezultati su bili krajnje mršavi sa aspekta pojave, kvaliteta i količine nafte", kaže Šerifović.

Jedna eksploatacija nafte odvijala se u okolini Tuzle u kratkom vremenskom periodu do 1940. godine a pronađene su male količine (oko 200 tona) lošije parafinske nafte. Šerifović napominje da se trebaju razdvojiti prognozirane od potvrđenih rezervi kao i da je postupak dubokog bušenja vrlo složen i skup postupak istraživanja.

Iako je pesimista po pitanju brzog otkrivanja nafte i njene eksploatacime u "ogromnim" količinama smatra da na prostoru BiH egzistiraju manja ležišta nafte koju je moguće rentabilno eksploatisati.

Danijela Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti