Rješenja za smanjenje cijena grijanja u Kantonu Sarajevo: Ključ u upravljanju troškovima

16.11.2011. 13:12 / Izvor: eKapija.ba
Rješenja za smanjenje cijena grijanja u Kantonu Sarajevo: Ključ u upravljanju troškovima

Aleksandar Knežević, ekspert za održivi razvoj i član tima za energetsku efikasnost u kompaniji CETEOR, smatra da BiH nema dovoljno kadrovskih, tehnoloških i finansijskih resursa da se može uspješno boriti protiv povećanja cijena energenata koje uvozi.

On je u povodu nedavne odluke Vlade Kantona Sarajevo o poskupljenju cijena grijanja (pa nakon toga njene suspenzije) uputio i otvoreno pismo predsjedniku Vlade sarajevskog Kantona. Ipak, ono što se može za početak uraditi je zauzeti pravilan stav tj. smatra da Vlada Kantona mora imati utvrđenu energijsku politiku koju bi provodila cijela Vlada, a ne od slučaja do slučaja da reaguje jedno ministarstvo.

"Treba znati da Kanton Sarajevo troši za energiju (energenti, rad, amortizacija) oko milijardu maraka godišnje. Postavlja se pitanje: ko i kako upravlja sa tom milijardom?", kaže Knežević u svom otvorenom pismu.

Navodi da bi Vlada trebala usvojiti osnovno pravilo upravljanja energijom, a to je da se ne upravlja cijenama nego troškovima. Ovaj stručnjak smatra da se treba podsticati racionalizacija potrošnje energije, a ne podržavati potrošnju (rasipanje).

"Cijena je, na primjer, 80 feninga po kubnom metru gasa, a trošak je 90 KM mjesečno. Upravljanje energijom se vrši tako da troškovi ne rastu i pored porasta cijene energenta. Naravno, to nije tako jednostavno, ali zato postoje vlada, ministarstva, eksperti, međunarodna saradnja, itd.", kaže on.

Smatra da je potrebno uvesti mjerenje efikasnosti upravljanja energijom te da bi Vlada trebalo da kroz mjerenje cjenovne elastičnosti ima informaciju koliko uspješno upravlja energijom.

Navodi da je Kanton Sarajevo u periodu od 1996. godine pa do danas finansirao (najmanje) četiri studije čiji je bio cilj, između ostalog, sniženje troškova grijanja KJKP Toplane Sarajevo. Jedna od njih je, kaže, urađena koristeći kredit Svjetske banke.

Knežević isitiče da su studije verfikovane, te da je jednu od njih je usvojila i Skupština Kantona Sarajevo. "Interesantno je da su realizirani zaključci tih studija koji su tražili utrošak značajnih sredstava, a ni jedan prijedlog nultih investicija (kojima se može značajno smanjiti potrošnja goriva bez investicija) nije realiziran", ističe on u otvorenom pismu.

Navodi da paralelno izradi posljednje studije koju je finansirao Kanton, Grad Sarajevo radi na realizaciji projekta energijske efikasnosti u okviru projekta „Izgradnja kapaciteta za upravljanje energijom u gradovima“. "Da li su se mogle povezati djelatnosti Kantona Sarajevo i Grada Sarajevo na povećanju efikasnosti korištenja energije? Studija koju radi Grad Sarajevo u okviru Povelje gradonačelnika bi dala korisne informacije za upravljanje energijom na području Kantona. Zajedničkim radom Kantona i Grada smanjili bi se troškovi, a povećala efikasnost studijskog rada i kasnije implementacije mjera", ističe se između ostalog u ovom otvorenom pismu.

Kaže da je teško domaćim stručnjacima da dokažu da vlast ne radi svoj posao ili da ga radi pogrešno, te predlaže se da se raspiše međunarodni tender za izvršenje energijskog audita Vlade Kantona Sarajevo.

"Energijski audit bi objektivno, ne samo ukazao na greške upravljanja energijom u Kantonu Sarajevo, nego bi dao i upute za efikasno upravljanje energijom. Ne radi se o velikim sredstvima, a ona bi se brzo vratila Kantonu kroz uštede energije kroz bolju organizaciju upravljanja energijom, smatra on. Resorno ministarstvo treba da permanentno koristi usluge određenog konsultanata kod predlaganja mjera i donošenja odluka. Većina gradova u Evropi konstantno koriste konsultantske usluge kako bi mogli da povećavaju efikasnost korištenja energije", navodi Knežević .

Predlaže da se utječe na promjenu tarifnog stava cijene gasa po kome Toplane plaćaju 16 % višu cijenu gasa od domaćinstava. Smatra da bi Toplane trebalo da imaju nižu cijenu gasa od malih potrošača. "Potpuno je neopravdano da KJKP Toplane kao veliki potrošač, plaća skuplje energiju nego mali potrošači. Nadalje, građani koji se individulano griju lakše će podnijeti više cijene korištenja gasa, jer mogu lakše da regulišu potrošnju", smatra Knežević .

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti