LOT-3 Sarajevske obilaznice preuzima JP Autoceste FBiH

09.02.2012. 15:24 / Izvor: eKapija.ba
LOT-3 Sarajevske obilaznice preuzima JP Autoceste FBiH

Federalna vlada donijela je danas Odluku o promjeni implementatora za LOT-3 Sarajevske obilaznice na koridoru Vc, prema kojoj implementaciju projekta na izgradnji poddionice Butila-Vlakovo sa priključnom cestom Mostarsko raskršće (LOT- 3A i LOT-3B) od JP Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo preuzima JP Autoceste FBiH d.o.o.Mostar.

To podrazumijeva potrebu preuzimanja dokumentacije (tehnički, ekonomski i pravni dio) koja se odnosi na ovaj projekat (LOT-3A i LOT-3B), kao i ukupnih ulaganja na LOT-3 Sarajevske obilaznice u iznosu od 45.399,75 KM, od čega se na projektno-tehničku dokumentaciju odnosi 44.083,50 KM, a na neopravdani dio avansa 1.316,25 KM, zaključeno je današnjoj sjednici.

JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar preuzimaju od Direkcije za puteve Kantona Sarajevo neutrošena sredstva za eksproprijaciju iz Budžeta FBiH u iznosu od 461.376,62 KM, kao i vrijednost ukupno izvršenih ulaganja u vezi sa poslovima eksproprijacije na LOT-3 u iznosu od 38.623,38 KM. Pri tome je ovo preduzeće dužno da iz vlastitih sredstava finansira eksproprijaciju nekretnina i drugih troškova, te izvrši reviziju postojeće i izradu nedostajuće tehničke i druge dokumentacije.

JP Ceste FBiH d.o.o Sarajevo je dužno utvrditi tačan iznos sredstava iz okvira odobrenih međunarodnih kreditnih linija koja se odnose i koja će biti raspoloživa za izgradnju LOT-3 Sarajevske obilaznice, a ovlašćuje JP Autoceste FBiH d.o.o Mostar da pokrene inicijativu za obezbjeđenje nedostajućih sredstava za ovu izgradnju, uz saglasnost Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Vlada Federacije BiH razmatrala je danas i Informaciju o projektu i primopredaji dokumentacije za dionicu LOT-3 Sarajevske obilaznice i zatražila od JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar i JP Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo da nastave sa aktivnostima na realizaciji ovog projekta u okviru svojih nadležnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti