Za djelotvornije zapošljavanje regulisati ulogu privatnih agencija

01.04.2011. 10:14 / Izvor: eKapija.ba
Za djelotvornije zapošljavanje regulisati ulogu privatnih agencija

Razvojna agencija Eda i Asocijacija za integrisani ekonomski razvoj Inea su danas u Banjaluci organizovali okrugli sto o temi "Kako do djelotvornijeg zapošljavanja". Povod za organizaciju ovog događaja su rezultati analiza koje su provedene tokom implementacije projekta Liberalizacija tržišta rada. Riječ je o analizi potrebnih promjena u zakonskim i podzakonskim rješenjima u pogledu pretpostavki za ravnopravniji nastup aktera iz privatnog i javnog sektora na tržištu rada, analizi stanja i potreba privatnih pružalaca usluga pri zapošljavanju, te o analizi aktivnih mjera zapošljavanja.

U radu okruglog stola su učestvovali predstavnici Vlade RS, Međunarodne organizacije rada (International Labour Office) u BiH, Agencije za rad i zapošljavanje BiH, privatnih agencija za posredovanje u zapošljavanju iz Republike Srpske i Federacije BiH, kao i poslodavci koji su koristili usluge privatnih agencija za zapošljavanje.

Tokom okruglog stola predstavljeni su rezultati izvršenih analiza i skrenuta je pažnja na činjenicu da u BiH, po najnovijim podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i Federalnog zavoda za zapošljavanje, ima više od pola miliona nezaposlenih! Konkretno, u Republici Srpskoj je registrovano 149.687 nezaposlenih (podatak za mart 2011.) dok je u Federaciji BiH registrovano 367.180 nezaposlenih (podatak za januar 2011.).

Naglašena je potreba za povećanjem stepena fleksibilnosti, efektivnosti i efikasnosti tržišta rada, što podrazumijeva adekvatnije regulisanje uloge privatnih pružalaca usluga posredovanja i podrške zapošljavanju, kao i omogućavanje jednakog pristupa javnim sredstvima za privatne pružaoce usluga posredovanja pri zapošljavanju. Osnovu za ovo daje Konvencija 181 i Preporuka o privatnim agencijama 188/97 Međunarodne organizacije rada (International Labour Organization) koju je BiH ratifikovala u februaru 2010. godine.

U skladu sa ratifikacijom, BiH je u obavezi da od februara 2011. izvještava Međunarodnu organizaciju rada o stepenu usklađenosti propisa i rezultatu njihove primjene. Edine i Ineine analize zakonodavnog okvira na nivou Republike Srpske, Federacije BiH i Tuzlanskog kantona ukazuju da je prisutan određen stepen usklađenosti propisa sa Konvencijom 181 i Preporukom o privatnim agencijama 188/97, ali da postoji potreba za daljim usklađivanjem posebno u dijelu koji reguliše položaj privatnih pružalaca usluga posredovanja pri zapošljavanju, kao i oblike saradnje javnih službi za zapošljavanje i privatnih agencija.

Stoga je, po ocjeni Ede i Inea-e, nesumnjivo da bi trebalo izvršiti izmjene i dopune propisa kao što su npr. Zakon o Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, Zakon o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti Republike Srpske, Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba Federacije BiH, kao i podzakonskih akata koji se donose na osnovu ovih propisa.

Kada se realizuju sve projektne aktivnosti, ne isključuje se ni mogućnost predlaganja izmjena entitetskih zakona o radu. Sve navedene aktivnosti imaju za cilj traženje novih okvira i mogućnosti za zapošljavanje, mimo otvaranja novih radnih mjesta kao imperativa zapošljavanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti