Plan privatizacije za 2011.: Na prodaju četiri kompanije

02.08.2011. 11:02 / Izvor: Oslobođenje
Plan privatizacije za 2011.: Na prodaju četiri kompanije

Planom privatizacije koji je na posljednjoj sjednici usvojila Vlada Federacije BiH predviđeno je da se u ovoj godini privatiziraju četiri kompanije, a da se preostalih šest privatizira u 2012. godini.

Prema riječima pomoćnika direktora Agencije za privatizaciju u FBiH Fikreta Talića, Vlada je dala saglasnost na privatizaciju Hidrogradnje, Šipad export-importa, Unis - udružene industrije i Energopetrola. Međutim, kako je istakao Talić, da bi počeo postupak privatizacije ovih preduzeća potrebno je da Vlada FBiH donese odgovarajuće odluke o metodama prodaje kompanija u kojima FBiH ima vlasničke udjele.

"Agencija je predložila da se Hidrogradnja privatizira putem neposredne pogodbe, Energopetrol putem berze, a ostale dvije kompanije javnim tenderom, ali to sve zavisi od toga šta će Vlada odlučiti", rekao je Talić.

Upitan da prokomentira najavu da Ina i MOL žele dokapitalizirati Energopetrol, Talić je odgovorio da nema nikakvih informacija u vezi Energopetrol, ali je činjenica da je i prethodnu privatizaciju ove kompanije vodila Vlada FBiH tako da i sada sve zavisi od toga šta Vlada odluči.

Knjigovodstvena vrijednost kapitala koji bi se u ovoj godini trebao privatizirati iznosi oko 95 miliona KM. Ipak, pomoćnik direktora APF-a naglašava kako je vrlo teško predvidjeti prihode od privatizacije jer se za svaku kompaniju dogovaraju privatizacijski uvjet tako da u određenim slučajevima cijena nije presudni faktor.

Npr. samo na Energopetrolu, ako bi ga prodavali na berzi, prema trenutnim cijenama dionica ove kompanije, prihod od prodaje bi iznosio oko 17 miliona KM.

Što se tiče kompanija koje su ostale za 2012. godinu, kako je već navedeno, riječ je o šest kompanija i to: Aluminij, Energoinvest, Remontni zavod Travnik, Bosnalijek, Fabrika duhana Sarajevo i Sarajevo osiguranje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti