Sjednica Vlade FBiH u ponedjeljak: Odgođene odluke o privatizaciji

03.09.2011. 10:41 / Izvor: Oslobođenje
Sjednica Vlade FBiH u ponedjeljak: Odgođene odluke o privatizaciji

Federalna Vlada na sjednici u ponedjeljak neće razmatrati odluke o načinu i uvjetima privatizacije državnog kapitala u četiri preduzeća u FBiH. Kolegij Vlade FBiH, koji čine premijer Nermin Nikšić i dopremijeri Desnica Radivojević i Jerko Ivanković Lijanović, jučer je utvrdio dnevni red sjednice na kojem se nisu našli prijedlozi odluka o prodaji državnog kapitala u Unisu, Hidrogradnji, Šipad export - importu i Energopetrolu, iako su ti materijali u proceduri, piše Oslobođenje.


Privatizacija četiri preduzeća u čijem vlasništvu sudjeluje državni kapital predviđena je ovogodišnjim planom rada Agencije za privatizaciju koji je nedavno prihvatila Vlada. Odlukama o privatizaciji bio bi otkočen dugogodišnji zastoj u ovom procesu, ali kako je u izjavi za Oslobođenje jučer potvrdio dopremijer Desnica Radivojević, one će biti razmatrane već na prvoj narednoj sjednici.

"U samim odlukama nema ništa sporno. No, s obzirom na to da se ovaj proces razvlači već godinama, mi moramo naći rješenje koje će osigurati da ta prodaja ne propadne, odnosno naći model koji će omogućiti transparentnu prodaju uz uvjete koji će privući kupca", kazao je Radivojević.

Na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, Vlada će razmatrati i nacrt prostornog plana područja posebnih obilježja autoceste na koridoru 5c koji će, bude li usvojen, hitno biti upućen na potvrdu u Parlament. Prema Radivojeviću, bez obzira na to koliko vremena bude potrebno do stupanja prostornog plana na snagu, Vlada razmatra mogućnost dodjele privremenih odobrenja Autocestama FBiH za nastavak gradnje autoceste.

"Namjera je da nađemo modus da odobrenja dodijelimo uslovno kako gradnja autoceste na koridoru 5c ne bi stala zbog dugotrajnih procedura usvajanja planskih dokumenata", kazao je Radivojević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti