Potpisani ugovori o nastavku radova na LOT-1 Sarajevske obilaznice

13.09.2011. 08:03 / Izvor: eKapija.ba
Potpisani ugovori o nastavku radova na LOT-1 Sarajevske obilaznice

Ugovore o nastavku izgradnje LOT-a 1 na Sarajevskoj obilaznici potpisali su jučer u Sarajevu direktor JP Ceste Federacije BiH Filip Vujeva i direktori kompanija ŽGP i Hidrogradnja Asim Nanić i Semin Mašić.

Sporazum je potpisan u prisustvu federalnog ministra transporta i komunikacija Envera Bijedića.

Vrijednost radova koje će izvesti Hidrogradnja iznosi 1,4 miliona KM, a ŽGP 1,64 miliona KM. Rok za izvođenje radova je 90 dana.

Naime, nakon raskida ugovora sa slovenskom kompanijom SCT, koja je u međuvremenu pala u stečaj, objekti "Petlja" Butila i vijadukt "Oštrik" nisu završeni u potpunosti, a postavljena armatura i kablovi nisu bili zaštićeni te je kvalitet konstrukcije mogao biti ugrožen ako bi objekti dočekali zimu nezaštićeni.

Kompanije ŽGP i Hidrogradnja su i do sada radile na ovim poslovima za potrebe izvođača SCT.

Ministar Bijedić je naglasio da Sarajevska obilaznica nije samo sarajevski nego problem čitave zemlje.

Po njegovim riječima, ovaj događaj je samo početak mukotrpnog posla na postizanju konačnog cilja - izgradnje obilaznice koja će rasteretiti saobraćajni kolaps u glavnom gradu.

I ministar Bijedić je ukazao na mogućnost velikih šteta koje bi se mogle dogoditi da jučerašnji ugovori nisu potpisani, a nastavkom radova se javnosti poručuje da će JP Ceste Federacije BiH, Federalno ministarstvo transporta i komunikacija, kao i Vlada FBiH, nastojati ispuniti svoje obećanje da se građani voze normalnim cestama.

Direktor JP Ceste Federacije BiH Vujina je za 16. septembar najavio raspisivanje novog natječaja za završetak svih radova na LOT-1.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti