Udruživanje privatnog i javnog kapitala - Mamac za investitore

15.06.2011. 10:14 / Izvor: Fokus
Udruživanje privatnog i javnog kapitala - Mamac za investitore

Udruživanje javnog i privatnog kapitala za realizaciju važnih projekata iz raznih oblasti model je koji se uveliko primjenjuje u razvijenim zemljama, a za kojim ne zaostaje ni Republika Srpska.

Do sada su u Srpskoj po ovom modelu uspješno okončani milionski projekti uglavnom iz oblasti zdravstvene zaštite, a nedavnim izmjenama Zakona o javno-privatnom partnerstvu, stvoreni su bolji preduslovi za privlačenje investitora u realizaciji kapitalnih projekata od javnog interesa.

U Ministarstvu finansija RS kažu da je osnovni cilj izmjena zakonskog rješenja otklanjanje administrativnih barijera i stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta.

"Ovim izmjenama procedura realizacije projekata modelom javno-privatnog partnerstva je pojednostavljena i skraćena jer se ukida obavezujuća saglasnost Ministarstva finansija na tendersku dokumentaciju i briše obaveza predlagača da uz ugovor dostavi posebnu analizu efikasnosti projekta i rizika", pojasnila je Radmila Mihić, pomoćnica ministra finansija RS za resor javnih ulaganja i dodala da su tom prilikom vodili računa i o saopštenju Evropske komisije COM kojim se u okviru Programa evropskog ekonomskog oporavka podstiče mobilizacija privatnih i javnih investicija za oporavak i dugoročne strukturne promjene.

Mihićeva je podsjetila da se najznačajnije ulaganje po ovom modelu odnosi na izgradnju centra za kardiohirurgiju u Slatini, kod Banje Luke.

Ukupna vrijednost ove investicije iznosi 21 milion eura.

"RS će na ovaj način ostvariti uštedu na troškovima liječenja kardiohirurških pacijenata od 6,8 odsto na godišnjem nivou. Pored toga, od realizacije ovoga projekta biće i indirektne koristi od naplata PDV od gradnje bolnice, nabavke medicinskog materijala, naplata poreza i doprinosa na plate radnika, novih 150 radnih mjesta i slično", istakla je Mihićeva.

Ona je dodala da trenutno rade analizu opravdanosti projekta i primjene modela JPP za izgradnju centra za dijalizu u Foči u vrijednosti od 1.230.000 KM i centra za dijalizu u Trebinju u vrijednosti od 3.500.000 KM

U Privrednoj komori RS kažu da su oni inicirali izmjene i dopune navedenog Zakona upravo sa ciljem da se otvore mogućnosti za udruživanjem privatnog i javnog kapitala.

"Prevashodni cilj jeste eliminisanje administrativnih barijera i kreiranje poslovnog ambijenta za privlačenje investitora i realizaciju kapitalnih projekata", rekao je Vladimir Blagojević, portparol PKRS.

Direktor Gradske razvojne agencije Banja Luka, Nenad Račić, istakao je da je Strategijom razvoja grada do 2015. godine predviđeno da oko 50 projekata iz oblasti turizma i poljoprivrede bude realizovano upravo po ovom modelu.

"To je praksa koja se uspješno koristi i u drugim zemljama jer se na taj način lakše dolazi do sredstava iz evropskih fondova za realizaciju projekata koji doprinose razvoju lokalnih zajednica", rekao je Račić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti