Kineski privrednici u posjeti RS

01.06.2011. 13:45 / Izvor: SRNA
Kineski privrednici u posjeti RS

Delegacija kineske energetske kompanije China National Electric Equipment Corporation koja boravi u uzvratnoj posjeti Republici Srpskoj posjetila je danas preduzeće "Hidroelektrane na Vrbasu" u naselju Bočac kod Mrkonjić Grada gdje im je predstavljen rad i razvojni planovi ove kompanije.

Goran Milanović, izvršni direktor Hidroelektrane za investicije i razvoj, izjavio je Srni da su članovi kineske delegacije obišli branu i postrojenja za proizvodnju kako bi se upoznali sa načinom organizovanja i funkcionisanja preduzeća.

Prema riječima Milanovića, predstavnicima jedne od najvećih kineskih eneretskih kompanija održana je kratka prezentacija na kojoj su predstavljena iskustva Srpske u radu energetskih kompanija.

Inače, veći broj kineskih preduzetnika trenutno istražuje tržište BiH jer je izvjesno da je riječ o području koje im je interesantno za zajednička ulaganja, istakao je ambasador Kine u BiH Wang Fuguo u razgovoru sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisom Bećirovićem.

Fuguo je naglasio da nije iskorišten prostor za znatno bolju privrednu saradnju BiH i Kine.

Na sastanku je konstatovano da bi potpunije privredno povezivanje bilo logičan slijed prijateljskih odnosa dvije zemlje koji se nerijetko demonstriraju i iznošenjem sličnih političkih stavova i međusobnom podrškom u međunarodnim okvirima, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Tokom razgovora je istaknuta i dobra saradnja Parlamentarne skupštine BiH i Svekineskog narodnog kogresa kao najvišeg zakonodavnog tijela Kine, ali i potreba da se uspostavljene veze njeguju i dodatno razvijaju.

Sagovornici su pozdravili ideju o osnivanju katedre kineskog jezika ili konfučijskog instituta pri Univerzitetu u Sarajevu koja će značiti novo povezivanje dvije prijateljske zemlje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti