Jačanje kapaciteta inovacionih centara u BiH

14.03.2011. 13:36 / Izvor: eKapija.ba
Jačanje kapaciteta inovacionih centara u BiH

Kroz projekt institucionalnog razvoja kapaciteta i inovaciono-istraživačkog sektora (Institutional capacity development of Innovation and Research sector) koji se financira iz IPA fondova želi se ojačati konkurentnost i produktivnost poslovne i znanstvene zajednice u BiH kao i čitave ekomonije.

U tom cilju je Europska komisija u BiH raspisala javni poziv konzultantskim kućama za razvoj kapaciteta tri inovaciona i istraživačka centra u BiH.

Sve to bi trebalo doprinijeti osposobljavanju relevantnih institucija naše zemlje da aktivnije bude uključena u međunarodnu znanstvenu suradnju kroz programe FP7 , COST i Eureka te da aktivnije sudjeluje u europskom istraživačkom području.

Prema riječima Saše Radetića, rukovodećeg konzultanta u Inovacionom centru Banja Luka, očekivani rezultati pružanja podrške inovacionim centrima su, između ostalog, povećanje inovacija kroz razvoj inovativnog poduzetništva te znanastvenog istraživanja (start up preduzeća i zastupništva), a naročito putem primjene uspješnih praksi i internacionalizacije poslovanja.

Također od projekta očekuju povećanje kapaciteta inovacijskih centara prije svega onih koji se odnose na osiguravanje raznovrsnijih poslovnih usluga, a sve u cilju kontinuiranog napretka tj. prijenosa znanja te stvaranja dodatne vrijednosti (vrednovanje istraživačkih rezultata).

Sve ovo u budućnosti će im osigurati da se priduže i EU poslovnim mrežama kao što je Enterprise Europe Network.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti