Poslovni inkubator ICBL-a: Ideje postale biznis

05.04.2011. 09:28 / Izvor: Fokus
Poslovni inkubator ICBL-a: Ideje postale biznis

Četiri tima i jedno preduzeće koji su u novembru prošle godine ušli u poslovni inkubator Inovacionog centra Banja Luka (ICBL) intenzivno rade na unapređenju poslovanja.

Neki od njih su se registrovali kao preduzeća, te uspjeli da dobiju značajne projekte.

Od momenta ulaska u inkubator tim "Sauty sistem" transformisao se od tročlanog tima u društvo s ograničenom odgovornošću. Projekat "SMS i e-mail kampanja", s kojim su konkurisali za mjesto u inkubatoru unaprijedili su i spremili za početak prodaje.

"Razvili smo sopstveni sistem za upravljanje sadržajem na vebu i iskoristili ga u nekoliko projekata koji su u završnoj fazi. Dogovorili smo saradnju sa firmom "NewMedia", prema kojem bi mi radili na poslovima razvoja softvera u njihovim projektima", kaže Miroslav Popović iz ovog preduzeća.

"Kodaksi" d.o.o. je za nepunih pet mjeseci boravka u inkubatoru dobio veliki projekat razvoja softverskog rješenja za Banjalučku berzu, kao i dva manja projekta.

" Izradili smo sopstveni veb sajt, postavili naše open sors biblioteke na Internet, te postali partner "Microsoft BizSparka", rekao je Marko Stijak iz ovog preduzeća.

Aktivnosti članova tima "Negovita" koji se bavi proizvodnjom kada za slabo pokretne i nepokretne osobe bile su usmjerene ka prezentaciji proizvoda.

"Trenutno radimo na razvoju industrijskog dizajna i pronalaženju investitora, kako bismo ušli u proces registracije preduzeća", rekao je Filip Golić iz ovog tima.

Zapažene rezultate postigao je "Vizart film" d.o.o. koji je učestvovao u kooprodukciji raznih filmskih projekata.

"Sada radimo na pokretanju "VizArt Casting", firme za prikupljanje podataka o statistima i glumcima za igrane filmove snimane na ovim prostorima", objašnjava Zoran Galić iz ove firme.

Peti tim, "CEDSCA", čija je ideja zasnovana na razvoju komercijalne avijacije u BiH nalazi se u fazi predinkubacije.

U saradnji sa ICBL ovaj tim istražio je tržište i sada je u fazi izrade poslovnog plana. Takođe radi i na traženju investitora za prvu fazu razvoja preduzeća.

Menadžer poslovnog inkubatora, Vladimir Ćorda, ističe da se stanari inkubatora suočavaju sa izazovima kao što su pozicioniranje na tržištu, pronalaženje kupaca i sredstava za početno poslovanje. ICBL im pruža podršku obezbjeđivanjem kontakata s potencijalnim partnerima u zemlji i inostranstvu, kao i podršku prilikom traženja sredstava.

"Početkom aprila stanarima će biti dostupna sredstva iz ICBL grant fonda koja će moći koristiti za zaštitu intelektualnog vlasništva, izradu tehničke dokumentacije i industrijskog dizajna svojih proizvoda i slično", rekao je Ćorda.

U junu konkurs za nove stanare

Preduzeća "Sauty Sistem", "Kodaksi" i "Vizart film" boraviće u inkubatoru naredne tri godine. Rad timova "Negovita" i "CEDSCA" u naredna tri mjeseca biće evaluiran, nakon čega će biti donesena odluka o njihovom daljem boravku. Raspisivanje konkursa za prijem novih stanara očekuje u junu ove godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti