ISTAKNUTE KLJUČNE PORUKE

Panelom o E-mobilnosti završen Energetski samit u BiH 2023

28.04.2023. 12:22 / Izvor: Akta.ba
ENERGETSKI SAMIT

Danas je održan posljednji panel Energetskog samita 2023 na temu E-mobilnosti.

Danas je održan posljednji panel Energetskog samita 2023 na temu E-mobilnosti. Mnogi gradovi u Bosni i Hercegovini suočavaju se sa velikim zagađenjem zraka, a transportni sektor je jedan od glavnih zagađivača. Zelena agenda za Zapadni Balkan, koja je usvojena u novembru 2020. godine, identifikuje elektromobilnost kao jednu od pet prioritetnih oblasti koje su ključne za postizanje ambicioznih ciljeva dekarbonizacije u regionu. Bosna i Hercegovina se obavezala, između ostalog, na izradu Planova održive urbane mobilnosti (SUMP).

Tom prilikom, Arnesa Borčak, projektna menadžerica u UNDP BiH je predstavila Studiju e-mobilnosti i tržišta u Bosni i Hercegovini, koja je izrađena u okviru projekta koji finansira Švedska, te izjavila:

"Uvođenje e-mobilnosti u Bosni i Hercegovini moglo bi donijeti značajne koristi za okoliš, ekonomiju, politiku i društvo. Prezentovana Studija nam daje jedan sveobuhvatan pregled potencijala, neophodnih koraka te ključnih aktera u ovoj oblasti. Kako smo imali priliku čuti danas od ostalih sagovornika, mi smo na samom početku definiranja ove oblasti, te je stoga jasno da je pred nama mnogo aktivnosti na uređenju zakonske regulative i izgradnji infrastrukture. UNDP će i u predstojećem periodu nastaviti pružati podršku ključnim akterima u razvoju i ove oblasti u zemlji".

S obzirom da električna vozila ne proizvode lokalne emisije izgaranjem goriva, elektrifikacija saobraćaja može dati ključni doprinos poboljšanju kvaliteta zraka. U kombinaciji sa korištenjem obnovljivih izvora energa, elektrifikacija može značajno smanjiti CO2. Osim toga, uvođenjem e-mobilnosti, Bosna i Hercegovina potvrđuje svoju opredjeljenost za ispunjavnje preuzetih klimatskih obaveza. To bi također dalo mogućnost zemlji da privuče međunarodne investicije i partnerstva.

"Zadovoljstvo mi je što na ključnom događaju energetskog sektora predstavljamo inovativni projekat e-GO koji će donijeti promjenu u načinu transporta u urbanim sredinama koja je u skladu sa trendovima u energetskom i transportnom sektoru. Za početak u Sarajevu a kasnije i u drugim gradovima, e-GO će biti rješenje problema parkinga, prevelikog broja auta i zagađenja okoliša, te očekujemo da donosioci odluka zajedno sa ovakvim inovacijama u privatnom sektoru prate trendove i olakšaju prekompleksnu administraciju i poprilično nedefiniranu legislativu u ovoj oblasti", istakla je Aldina Hadžić, direktorica e-GO kompanije.

KLJUČNE PORUKE ENERGETSKOG SAMITA U BIH 2023

Ovogodišnji Energetski samit okupio je predstavnike i predstavnice izvršne i zakonodavne vlasti u BiH, domaće i međunarodne stručnjake iz oblasti energetike, kao i poslovne subjekte, koji su u periodu od 26. do 28. aprila, kroz sedam tematskih panela, radionica i prezentacija projekata, diskutovali o najaktuelnijim pitanjima u oblasti energetskog sektora u BiH.

Samit je počeo snažnim porukama najviših međunarodnih zvaničnika u BiH, koji su pozvali bh. donosioce odluka da što prije poduzmu sve neophodne korake kako bi energetski sektor bio integriran, usklađen sa standardima i zakonskim okvirima Evropske unije, zaštićen od cyber prijetnji kao i od prijetnji u snabdijevanju, te usmjeren zelenim održivim energetskim izvorima.

Cijene ugljika su od suštinskog značaja za podršku dekarbonizaciji ekonomije, istovremeno potičući čistiju industrijsku proizvodnju.

Očekuje se od Vijeća ministara BiH da do juna 2023 usvoji Mapu puta za pravednu tranziciju u regionima uglja u zemlji. Na osnovu rezultata Mape, značajan pad troškova obnovljivih izvora energije i uvođenje šema određivanja cijena ugljika u narednim godinama, prelazak na čiste izvore energije donosi ekonomske koristi za BiH.

Naglašena je potreba uspostavljanja tima za odgovor na incidente u kompjuterskoj sigurnosti (CERT) za energetski sektor, te za razvojem zakonodavnog okvira koji će definirati sigurnosne i cybersigurnosne zahtjeve i potrebe, kao i procedure koje će omogućiti učesnicima u energetskom sektoru da zaštite svoje objekte i poslovanje na sistematski i organizovan način.

Prosječna potrošnja energije u stambenim zgradama u Bosni i Hercegovini je preko pet puta veća od potrošnje u zemljama EU, koje se nalaze u sličnim klimatskim uslovima. Sektor stambenog stanovanja u Bosni i Hercegovini prepoznat je kao sektor s najvećim potencijalom za unaprjeđenje mjerama energetske efikasnosti koje donose uštede energije.

Ovogodišnji organizatori Samita su bili Vlada Sjedinjenih Američkih Država, kroz Projekat asistencije energetskom sektoru Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID EPA), Britanska ambasada Sarajevo, Evropska unija u Bosni i Hercegovini, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime Savezne vlade Njemačke, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Češke.

Cilj najvećeg energetskog događaja u Bosni i Hercegovini je da postavi najvažnija pitanja iz oblasti energetike i okupi ključne domaće i međunarodne aktere. Energetski samit u Bosni i Hercegovini 2023. organiziran je pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske i Regulatorne komisije za energiju Federacije Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti