Nastavljaju se aktivnosti

Urađena aeronautička studija o produženju poletno-sletne staze sarajevskog aerodroma

26.09.2023. 08:37 / Izvor: Akta.ba
aerodrom

Međunarodni aerodrom Sarajevo razmatra mogućnosti produženja poletno-sletne staze

Međunarodni aerodrom Sarajevo ima namjeru da u skladu sa kontinuiranim povećanjem broja putnika na godišnjem nivou, povećava i nivo usluge, odnosno da omogući da se obavljaju operacije i sa većim tipovima zrakoplova, čime se otvaraju mogućnosti za duže letove i druge udaljenije destinacije.

U tom pravcu aerodrom je iskazao namjeru da se za potrebe proširenja operacija tokom čitave godine omogući slijetanje i polijetanje aviona kategorije E, za šta je naručena "Aeronautička studija" o mogućnostima produženja poletno-sletne staze kao i povećanje kategorije ILS-a (instrumental landing system).

U petak 22.09.2023. je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo organizovan sastanak sa predstavnicima BHANSA-e i BHDCA, na kojem se diskutovalo o predmetnoj Studiji.

Cilj sastanka je bio da se utvrde aktivnosti koje bi svako od učesnika trebao poduzeti, da bi se zahtjevi iz studije realizovali na najbolji mogući način.

Svi učesnici sastanka su učestvovali u diskusiji i došli do zajedničkog zaključka da ovakva razmjena znanja je korisna za sve učesnike i vodi ka uspješnoj realizaciji zajedničkih projekata.

Podsjetimo, aerodrom planira produžiti pistu sa 2.600 na 3.150 metara.

Međunarodni aerodrom Sarajevo je u oktobru prošle godine zatražio od Općine Ilidža da se produženje/rekonstrukcija Poletno-sletne staze (piste) proglasi javnim interesom, što je Općinsko vijeće i prihvatilo na sjednici 17. oktobra.

Za tu namjenu pristupilo se eksproprijaciji nekretnina. Eksproprijaciju je potrebno izvršiti na samo dvije parcele koje presijecaju dva dijela kompleksa Međunarodnog aerodroma Sarajevo a koji su namijenjeni za realizaciju ovog projekta.

Već u novembru je objavljen javni oglas radi sporazumnog pribavljanja nekretnina za produženje/rekonstrukcije Poletno-sletne staze Međunarodnog aerodroma Sarajevo, KO Butmir.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti