Plin diže cijene: Hrana i komunalije skuplje do 10 odsto

25.10.2011. 08:28 / Izvor: Nezavisne novine
Plin diže cijene: Hrana i komunalije skuplje do 10 odsto

Zbog novog rasta cijene plina moguće je poskupljenje hrane i komunalnih usluga i do deset odsto, dok cijenu hljeba većina proizvođača u FBiH neće mijenjati, tvrde pekari i potrošači.

O procentu poskupljenja plina, koje je tražio "BH gas" zbog rasta cijene ruskog gasa, Vlada FBiH treba odlučiti u četvrtak. Na prethodnoj sjednici Vlade rečeno je da će do rasta cijene plina sigurno doći, što će biti drugi put u ovoj godini, ali da očekuju da on bude manji od predloženih 13,89 odsto.

Potrošači i poljoprivrednici ističu da se plin ne koristi u primarnoj proizvodnji, nego u industriji, i to uglavnom u Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu, pa očekuju da će svoje proizvode poskupjeti prerađivači mesa, mlijeka, voća i povrća mahom radi zarade, jer imaju prostora da se uklope u cijenu plina i ne dižu cijenu hrane.

Mesud Lakota, sekretar Udruženja potrošača Kantona Sarajevo, istakao je da će proizvođači poskupljenje plina iskoristiti kao izgovor da povećaju cijene hrane bez obzira na to da li koriste plin u proizvodnji.

"Energija sa 30 odsto ulazi u cijenu hrane. Svako poskupljenje bilo kog energenta se odražava na cijenu prehrambenih artikala i komunalnih usluga. Poskupljenje plina značiće manje hrane u korpi građana jer će hrana biti skuplja, a moraće davati više novca za grijanje i slično", dodao je Lakota.

U udruženjima potrošača očekuju da će svoje proizvode poskupjeti prerađivači mesa, mlijeka, voća i povrća mahom radi zarade.

Murat Rašidović, predsjednik Skupštine Saveza udruženja potrošača u BiH, naglasio je da će i trgovine u cijenu proizvoda ukalkulisati plin ako se na njega griju.

"Razlozi za poskupljenje plina nisu ubjedljivi i vjerujemo da poskupljenjem žele na potrošače prevaliti povećanje ličnih dohodaka i unutrašnje troškove", dodao je Rašidović.

U sarajevskim "Toplanama" rekli su da ne znaju hoće li i kada poskupjeti grijanje, te da je Vlada KS formirala nezavisno stručno tijelo koje će analizirati poslovanje svih komunalnih firmi, predložiti mjere i najvjerovatnije korekciju cijena.

Istakli su da rade po neekonomičnoj cijeni s obzirom na to da su rasle cijene plina, a posljednji put grijanje je poskupjelo u decembru 2007. godine.

U "Klasu", jednom od vodećih proizvođača hljeba, kažu da ne žele davati ishitrene procjene dok ne vide hoće li i koliko poskupjeti plin.

Meho Alić, šef marketinga "Aspeka", takođe jedne od vodećih pekara u FBiH, istakao je da neće dizati cijenu hljeba, koji je nedavno pojeftinio na jednu KM, jer bi to dovelo do dodatnog pada prometa.

S njima se slažu i mali pekari, dok u "Žitozajednici BiH", koja okuplja mlinsko-pekarske firme, ističu da plin ne utiče na proizvodnju brašna, ali će biti povećani troškovi proizvodnje hljeba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti