Agrarni budžet 180 miliona maraka, drugačija raspodjela

04.12.2023. 09:12 / Izvor: Akta.ba
poljoprivrednici

Poljoprivrednici u RS ove godine imali su na raspolaganju rekordan iznos sredstava za agrarni budžet od 180 miliona maraka.

Poljoprivrednici u RS ove godine imali su na raspolaganju rekordan iznos sredstava za agrarni budžet od 180 miliona maraka. Takva praksa biće nastavljena i u sljedećoj godini, kaže ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić.

"Sredstva koja ćemo imati na raspolaganju drugačije ćemo rasporediti u sljedećoj godini", poručuje Minić.

Podsticaji za kapitalne investicije neće biti prioritet kao do sada jer su poljoprivrednici nabavili dovoljno velikih radnih mašina i priključaka.

U te svrhe je ove godine je iz agrarnog budžeta uloženo 60 miliona maraka, čak 20 miliona više od planiranih sredstava.

Ministar naglašava da kapitalne investicije neće biti ukinute, ali da će kriterijumi biti pooštreni. Na primjer, ko je nabavio traktor ili neku drugu poljoprivrednu mašinu ili alatku u proteklih tri ili pet godina uz podršku iz budžeta, sada neće imati te mogućnosti.

"Ići ćemo sa još strožim kriterijumima kad su upitanju kapitalne investicije, ali isto tako ne smijemo zanemariti prerađivačke kapacitete, ne smijemo zanemariti skladišne kapacitete. Moramo obezbijediti dovoljno hrane iz domaće proizvodnje", kaže Minić.

Sa tom namjerom tekuća proizvodnja dolazi u prvi plan, najavljuje ministar.

"Planiramo sljedeće godine učestvovati sa 70 posto u nabavci priplodnih nazimica, ukoliko nam struka kaže, da je vrijeme i postoji mogućnost. Da imamo što više hrane, kada su u pitanju voćari, kada su u pitanju povrtlari, sigurno mogu reći da će i tu biti, pogotovo kada su u pitanju povrtlari nekih značajnih i izmjena i promjena", naglašava Minić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti