USKLAĐEN SA EU ZAKONODAVSTVOM

Objavljen novi pravilnik o e-aukciji, evo kada stupa na snagu

05.12.2023. 11:53 / Izvor: Akta.ba
E-AUKCIJA

Novi Pravilnik o uslovima i načinu korištenja e-aukcije objavljen je u Službenom glasniku BiH 24.11.2023. godine.

Novi Pravilnik o uslovima i načinu korištenja E-aukcije objavljen je u Službenom glasniku BiH 24.11.2023. godine. Novim pravilnikom, čija primjena počinje 1. 1. 2024. godine, zamijenit će stari, koji je stupio na snagu 2016. godine, javlja Akta.ba.

Novi Pravilnik, kojim se djelimično usklađuje zakonodavstvo BiH s pravnom stečevinom Evropske unije u ovoj oblasti, donijelo je Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za javne nabavke.

Ovim pravilnikom, koji nosi oznaku "EI", želi se osigurati smanjivanje troškova javnih sredstava i potaknuti konkurencija kako bi se osigurala bolja vrijednost za novac te unaprijedila transparentnost postupka javne nabavke.

UNOS I OCJENA PRIHVATLJIVIH PONUDA​​

"E-aukciju je moguće koristiti u postupku dodjele ugovora/okvirnog sporazuma putem otvorenog i ograničenog postupka, pregovaračkog postupka sa objavom obavještenja o nabavci, te konkurentskog zahtjeva za dostavu ponuda i u sistemu kvalifikacije", navodi se u pravilniku. 

U slučaju prijema jedne prihvatljive ponude e-aukcija se ne zakazuje.

Najniža cijena kao kriterij za dodjelu ugovora koji se koristi u početnoj ocjeni ponuda mora biti korištena i u e-aukciji. U slučaju ekonomski najpovoljnije ponude kao kriterij za dodjelu ugovora, potkriteriji koji se koriste u početnoj ocjeni ponuda moraju biti korišteni i u e-aukciji.

U slučaju podjele postupka nabavke na lotove, e-aukcija se zakazuje za svaki lot posebno i ne može se zakazati početak za više od tri e-Aukcije u istom satu.

TOK I ZAVRŠETAK E-AUKCIJE

Prilikom zakazivanja e-aukcije predviđeno minimalno trajanje je od deset do 30 minuta.

E-aukcija se automatski produžava za dvije minute, ako se podnese nova cijena ili vrijednost u posljednje dvije minute njenog trajanja. Ako u posljednje dvije minute trajanja ne bude podnesena nova cijena ili vrijednost, e-aukcija se završava istekom te dvije minute.

"U toku trajanja e-aukcije učesnicima su u svakom momentu vidljivi sljedeći podaci: trenutna rang lista, bez otkrivanja identiteta ponuđača koji su učesnici e-aukcije, cijene svih ponuda, u slučaju kriterija najniža cijena, ukupan broj bodova svih ponuda u slučaju kriterija ekonomski najpovoljnija ponuda, vrijeme koje je ostalo do završetka e-aukcije, te raspon u kojem je moguće snižavati cijenu. Sistem e-Nabavke šalje sistemsku notifikaciju o završenoj e-aukciji ugovornom organu i ponuđačima, dok Ugovorni organ po završetku e-aukcije donosi odluku o izboru ili poništenju postupka javne nabavke", opisano je u novom pravilniku. 

Pravilnik o uvjetima i načinu korištenja e-aukcije ima potencijal za značajna poboljšanja efikasnosti pojedinačnih postupaka javnih nabavki, cjelokupnog sistema i djelovanja tržišta javnih nabavka.

Svrha Pravilnika o uslovima i načinu korištenja e-aukcije je da pokuša osigurati smanjivanje troškova javnih sredstava, da potakne konkurenciju, što zajedno osigurava bolju vrijednost za novac, kao i da poveća transparentnost postupka javne nabavke, kao jednog od općih principa na kojima se temelji javna nabavka. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti