33. sjednica Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara BiH pokrenulo aktivnosti za sklapanje kolektivnog ugovora

20.12.2023. 14:42 / Izvor: Akta.ba
VMBIH

Pokrenute aktivnosti za sklapanje kolektivnog ugovora.

Na sjednici je usvojena Informacija Ministarstva pravde o toku postupka kolektivnog pregovaranja i sklapanja kolektivnog ugovora između zaposlenih u institucijama BiH i Vijeća ministara BiH te je donesena Odluka o imenovanju Tima za pregovore.

U Tim za pregovore za sklapanje kolektivnog ugovora imenovani su predstavnici državnih ministarstava pravde, finansija i trezora, sigurnosti, civilnih poslova i Državne agencija za istrage i zaštitu.

Tim za pregovore, koji zastupa poslodavca – Vijeće ministara BiH, vodit će pregovore o prijedlogu kolektivnog ugovora s ovlaštenim predstavnicima reprezentativnih sindikata, uključujući Sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, Sindikat uprave za neizravno oporezivanje i Savez sindikata policijskih tijela BiH.

Rok za dostavljanje usuglašenog teksta kolektivnog ugovora Vijeću ministara BiH je šest mjeseci od dana donošenja ove odluke.

Vijeće ministara BiH će razmotriti prijedlog kolektivnog ugovora i o njemu se izjasniti u roku od 60 dana od dana dostavljanja usuglašenog teksta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti