Fond zdravstvenog osiguranja RS

IZIS RS nakon hakerskog napada uskoro ponovo u funkciji

05.01.2024. 07:40 / Izvor: Nezavisne novine
IZIS

Integrisani zdravstveni informacioni sistem RS nakon hakerskog napada uskoro ponovo u funkciji.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) RS očekuju da će u narednih petnaestak dana biti završene sve preporučene dodatne provjere i Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) biti potpuno pušten u funkciju.

Saopšteno je to iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, nakon što su resorni ministar Alen Šeranić i direktor FZO RS Dejan Kusturić održali u Ministarstvu sastanak sa predstavnicima nadležnih institucija iz oblasti bezbjednosti IKT sistema i predsjednicima aktiva direktora zdravstvenih ustanova.

Cilj sastanka je, kako je saopšteno, predstavljanje trenutnog stanja funkcionalnosti IZIS-a i preduzetih aktivnosti nakon međunarodnog hakerskog napada na jedan njegov dio.

Tim FZO RS je, ističe se, izložio genezu problema, preduzete mjere zaštite i plan oporavka sistema.

"Kako su izložili, drugi informacioni sistemi koji se nalaze u FZO nisu bili meta napada, kao ni ostali sistemi koji su u upotrebi u zdravstvenom sektoru. Zaključeno je da nisu ugrožene funkcije od značaja za kontinuitet rada sistema, kao i da je izvršena efektna prevencija negativnog uticaja na druge sisteme u FZO. Ocjena stručnjaka iz oblasti sajber bezbjednosti je da je IZIS zaštićen najboljim tehnološkim rješenjima koja se mogu naći na tržištu", navode iz Ministarstva.

Kako dodaju, obzirom na to da je IZIS implementiran u sve nivoe zdravstvene zaštite, predložena je dinamika funkcionalnog puštanja u rad po institucijama zdravstvenog sistema, a u skladu sa propisanim procedurama za reagovanje u vanrednim situacijama i obezbjeđenje kontinuiteta poslovanja.

"Iz FZO RS je istaknuto da je baza podataka IZIS-a sačuvana, ali će Fond zajedno sa održavaocima sistema postepeno 'podizati' dijelove sistema, kako bi bili sigurni da neće doći do dodatnih problema. Iz Fonda očekuju da će u narednih 15-ak dana biti završene sve preporučene dodatne provjere i sistem potpuno pušten u funkciju", pojasnili su iz Ministarstva.

Tokom sastanka je, kako se dodaje, konstatovano i da je najvažnije da pacijenti što manje trpe zbog posljedica ovog napada i da su zajednički preduzeti svi koraci da se u skladu sa instrukcijama Fonda u zdravstvenim ustanovama u kontinuitetu pruža zdravstvena zaštita.

Kako je istaknuto, zdravstveni radnici i zdravstvene ustanove osposobljeni su da prevazilaze trenutne probleme i odgovorno obavljaju svoj posao u svim izazovnim situacijama, uključujući i ovu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti