Sporne odluke

Najavljena žalba na odluku korištenja termina "bosanski jezik" u knjižicama učenika

19.01.2024. 09:33 / Izvor: Avaz.ba
bos jezik

Nepravosnažnom presudom u korist roditelja iz Janje kod Bijeljine okončan je spor koji su roditelji pokrenuli protiv škole i entiteta.

Osnovni sud u Bijeljini utvrdio je da je došlo do povrede prava na jednako postupanje u vezi sa nazivom jezika za učenike bošnjačke nacionalnosti u Osnovnoj školi "Meša Selimović" u Janji.

Umjesto "jezik bošnjačkog naroda", ovom presudom nalaže se korištenje termina "Bosanski jezik", prenosi BHRT.

"Odluka je značajna jer prevashodno bošnjačka djeca žele da im se upisuje naziv bosanski jezik koji je i upisivan do prije sedam osam godina kada je ukinuto.Ova prva pravna pobjeda ja mislim najvažnija Direktor osnovne škole “Meša Selimović” u Janji kaže da će škola postupiti prema instrukcijama nadležnih", izjavio je Sead Trnovac, roditelj učenika iz Janje.

"Ne bih mogao da komentarišem presudu dok ne bude pravosnažna, ono što mogu da kažem je da ću slijeditii instrukcije ministarstva prosvjete i kluture,čim ih dobijem ja ću ih sprovoditi u svojoj školi", izjavio je Davor Radojević, ravnatelj OŠ "Meša Selimović", Janja

Iz entitetskog Ministarstva prosvjete istakli su da presuda nije u skladu sa Ustavom Republike Srpske.

Ministarica Željka Stojičić najavila je žalbu posredstvom pravobranilaštva Republike Srpske. Advokat Zoran Perić, koji je zastupao školu, smatra da je tužba politički motivisana.

"Ono što slijedi je drugostepena odluka. Idemo sa žalbom pa ćemo vidjeti oko toga stavovi tužene škole i ministarstva su takvi da mi smatramo da ovom predmetu nema mjesta i da se radi o političkom pitanju i nečemu što je trebalo da se završi u poslaničkim klupama", rekao je Zoran Perić, odvjetnik 

S druge strane, pravni zastupnik roditelja, advokat Haris Kaniža, očekuje da će presuda biti potvrđena i na višim instancama.

"Imajući u vidu sudsku praksu Ustavnog suda BiH i Vrhovnog suda RS mislim da te njihove žalbe nemaju izglede da će biti potvrđena ako Bog da i da će se morati spovesti na teritoriji cijele Republike Srpske", kaže Haris Kaniža, odvjetnik.

Ova, ali i ranije slične presude, potvrđuju da živimo u društvu apsurda, smatra Jusuf Trbić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod".

Ipak, nije optimista kada je riječ o konkretnim efektima u budućnosti.

"Sumnjam da će ova vlast izbjeći priliku da napravi još jedan spor koji će odvlačiti pažnju od onoga što se ovdje dešava od svakodnevnog života.Mislim da je krajnje vrijeme da se ovo pitanje kandiduje za Evropski sud za ljudska prava, evropski parlament.", kaže Jusuf Trbić, predsjednik BZK "Preporod"

Dok čekaju dalje korake u ovom slučaju, i roditelji u Janji, ali i rukovodstvo škole, ističu da je saradnja dva naroda na visokom nivou, da nije bilo bojkota nastave i da su Janja i Bijeljina pozitivan primjer saradnje i suživota.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti