VLADA KS PREDSTAVILA NOVI URBANISTIČKI PLAN

Sarajevo kao moderni 15-minutni grad sa Down Town-om i tramvajskom prugom u 3 nova smjera

12.02.2024. 16:32 / Izvor: Akta.ba
ks

Urbanistički plan za razvoj Kantona Sarajevo baziran na temelju unapređenja kvaliteta života svih građana.

Vlada Kantona Sarajevo, danas je upriličila press konferenciju na temu Nacrta urbanističkog plana Kantona Sarajevo koji je usvojen na sjednici Vlade KS i upućen u skupštinsku proceduru.

Ovim povodom javnosti su se obratiti premijer KS, Nihad Uk, ministar komunalne privrede, infrastrukture prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Bojan Bošnjak i direktor Zavoda za planiranje razvoja KS, Faruk Muharemović.

Najvažniji dokument koji će Vlada KS donijeti 

"Meni je iskreno zadovoljstvo da gotovo nakon 10 godina, Kanton Sarajevo dobija urbanistički plan kao kao jedan od najvažnijih dokumenata, a lično vjerujem i najvažniji dokument koji će Vlada KS i skupštinska većina u ovom mandatu donijeti", izjavio je premijer KS, Nihad Uk.

Podcrtao je zajedničke napore kako Zavoda za planiranje razvoja KS kao nosioca izrade predmetnog Nacrta te resornog ministarstva kao zaslužne što je jedan ovakav dokument finaliziran i što je uskoro predmetom javne rasprave.

"Ovaj dokument je izrađen sa samo jednim ciljem a to je kvaliteniji život svih građana u KS i upravo je na tom principu kreiran.", naglasio je Uk.

Sarajevo, 15-minutni grad

Kaža da se radi o dokumentu koji je kreiran po savremenom pristupu urbanističkog uređenja, prema praksama u svijetu.

"To je tkz. 15-minutni grad, što znači da građani, u ovom slučaju Kantona Sarajevo, u krugu od 15 minuta pješačke distance mogu da ostvare sve svoje potrebe. Da li se radilo o sportskim potrebama, kulturnim i svim drugim. Da imaju market, zdravstvenu, obrazovnu ustanovi i tako dalje, sve u krugu od 15 minuta", pojasnio je Uk.

Naglasio je i da su se ovim dokumentom ostvarile razvojne pretpostavke za druge planske dokumete koje Kanton Sarajevo nije imao proteklih godina.

"Činjenica da prijašnjim planovima nije bio pokriven cijeli Kanton Sarajevo, davalo je lokalnim zajednicama često mogućnost zloupotrebe u načinu donošenja dokumenata kroz improvizacije u nedostatku temeljnih dokumenata.", rekao je Uk u obraćanju novinarima.

Urbanistički plan je hrabar poduhvat sa futurističkim rješenjima 

Ono što su iz Vlade najavili je da se radi o temeljnom dokumentu za razvoj Kantona Sarajevo te da se ujedno radi i o hrabrom poduhvatu i svojevrsnim futurističkim rješenjima za unapređenje kvaliteta života građana u Kantonu Sarajevo.

"Ono po čemu ću ja biti poznat u radu ove Vlade je transparentnost prema svim subjektima koji su u ovom našem spektru komunikacije. Jedna od osnovnih stvari je i ovaj dokument o kojem danas pričamo. Planske, tačnije prostorne osnove su usvojene prije više od dvije godine i od tada su stajale u ladicama. Sve što je bilo u ladicama želimo da izvadimo i da transparentno komuniciramo sa javnošću a ovaj dokument je strateški izuzetno važan za razvoj grada i za sve građane.", izjavio je ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Bojan Bošnjak.

Stava je da će se vrlo brzo doći do konačnog usvojenog dokumenta obzirom na uspješnju dosadašnju komunikaciju i zajednički rad svih aktera.

"Za ovo je potrebna i hrabrost jer je ovaj proces prošao mnogo oponenata i negativnih sila koje uvijek pokušavaju osporiti pozitivne stvari koje se dešavaju", kaže Bošnjak.

U tome je, kaže, potrebna podrška javnosti da se sve iznese i uradi na pravi način.

"Ministarstvo će odmah po odluci Skupštine reagovati sa svim daljim potrebnim procedurama. Ovo je jedno futurističko rješenje koje će svi moći da tematiziraju uskoro.", poručio je ministar.

Faruk Muharemović, direktor Zavoda za planiranje razvoja KS, podsjetio je da je nosilac izrade urbanističkog plana Zavod, da je nosilac pripreme Vlada KS, a da je kantonalno ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša zaduženo od strane Vlade da koordinira proces.

Urbanističim planom se definiraju uslovi i načini korištenja zemljišta po zonama, uslovi i zaštita prirodnih izgrađenih vrijednosti te urbani standardi i pravila.

U konceptualnom smislu, kaže Muharemović, osnovni elementi projekcije prostornog razvoja, integracije i zaštite prostora ostvaruju se planiranjem detaljnih namjena prostora i načina njihovog korištenja a baziraju se na racionalnom korištenju prostora, optimalnoj raspodjeli namjena i urbanih funkcija u svrhu organizacije i uređenja šireg i užeg urbanog područja te uvezivanjem i opremanjem kompletnog urbanog područja neophodnom komunalnom infrastrukturom.  

"Zakonom o prostornom uređenju KS i Uredbom o jedinstvenoj metodologiji za izradu planskih dokumenata, definirane su dvije faze do samog usvajanja planskih dokumenata. Prva uključuje pripremu i planiranje prostorne osnove a druga faza je izrada prednacrta i prijedloga plana.", pojasnio je Muharemović.

Urađene ekspertize 

Metodologijom je kaže predviđeno da se moraju raditi ekspertize.

"Zavod je još 2021. godine u skladu sa direktivom resornog ministarstva sprovelo ekspertizu za drugu fazu plana i uz saglasnost i smjernice koje su date od strane resornog ministarstva. Zahvaljujući i Savjetu za izradu plana koji je oformljen kao zakonska obaveza i važna stavka metodologije, Nacrt je zvanično usvojen krajem januara i proslijeđen u dalju proceduru", podsjetio je Muharemović.

Na temu Nacrta možete naći više u Akta.ba intervjuu.

Urbanistički plan još nije javan 

Javnost još nije upoznata sa detaljima ovog plana te samim tim je još teško postavljati prava pitanja.

Ovim su dokumentom između ostalih projekata pozicionirane i tri nove tramvajske pruge i postoje planske pretpostake za tramvajsku prugu prema Dobrinji, Rajlovcu i Šipu (na Barama).

Mnogo je projekata koji su uvršteni u Nacrt a već su poznati javnosti i njihova je realizacija opstruirana iz niza različitih faktora.

Sarajevo Down Town

Na pitanje šta je planom predviđeno kao novo, što do sada nije predstavljeno javnosti Muharemović kaže da je to u prvom redu Down Town centar u Rajlovcu kojeg bi sa ostatkom grada povezala tramvajska pruga Stup, Azići, Rajlovac čak do Riverine.

Na pitanje da li je to izvodiv projekat obzirom da su djelimični detalji istog u javnosti podjelili mišljenja i da su mnogi stava da realizacija nije realna, Muharemović kaže da je apsolutno ubijeđen u njegovu izvodivost.

"Izvodivo je jer ide trasom 13 transverzale koja je planirana u svim regulacionim dokumentima. Ne trebamo ostati u gabaritima u kojima smo trenutno, moramo se razvijati. Mi nemamo drugog prostora da se razvijamo do prema dole ka Stupu, Rajlovcu.", pojašnjava.

Kaže da, što se tiče finansijskog okvora on se ne razlikuje od onog definisanog u planu iz 2015-2025. godine.

"Možda je ovaj finansijski okvir i manji jer su neke stavke već realizirane, tako da mislim da je sa finansijskog aspekta izvodivo i opravdano. I smatram da nam je to potrebno.", rekao je.

Ministar Bošnjak se osvrnuo i na Regulacioni plan na Dolac Malti. 

"Što se tiče kvadranata na Dolac Malti, to se već realizira i pokušava napraviti i ovim prostorno-planskim dokumentima nižeg ranga. Regulacioni plan Kvadrant 2 već je u određenoj fazi realizacije i to će uskoro biti tematizirano kao i svi drugi planovi nižeg ranga. Svi trebaju biti tretirani i da napokon krenemo uređivati naš prostor sa svim modernim standardima i načinima gradnje." kaže Bošnjak. 

Vjetrokoridori i sporna odluka 

Odluka o vjetrokoridorima u KS je stavljena van snage 2022 godine.

"Sada imamo situaciju da poštujemo zaključak studije a da ne poštujemo zakon. Ja se sa tim ne mogu složiti da poštujemo nešto što nije jače od zakona. Međutim, i dalje je na snazi "blokada".", kaže Muharemović.

Kaže da se kao arhitekta i kao urbanista slaže sa studijom ali ne i sa tadašnjim zaključcima.

"Kroz izradu studije koja se desila prije par godina, Zavod kao ključno tijelo koje je referentno za nije bilo uključeno. Mi smo uradili novu studiju i svi ti zaključci su implementirani u ovaj urbanistički plan. Definisana su i urbana pravila koja će sigurno doprinjeti da provjetravanje bude kontinuirano.", pojasnio je.

Na pitanje da li to znači da će se prije izgradnje visokih zgrada u svim slučajevima prethodno raditi studije izvodivosti i simulacije uticaja na zrak kaže da je to uređeno ovim urbanim pravilima.

Na pitanje da li Kanton Sarajevo ispunjava minimum EU direktiva od 9m2 zelene površine po glavi stanovnika, Muharemović kaže da KS, iz svih rezultata urađenih studija pokazuju da KS ima bolji standard u tom smjeru od EU.  

Državna imovina neće biti ugrožena predviđenim urbanističkim planom 

Obzirom da plan previđa razvoj Kantona Sarajevo za narednih 20 godina, postavlja se pitanje da li će usljed realizacije nekih od projekata biti ugrožena državna imovina.

"Državna imovina neće biti ugrožena ovim urbanističkim planom jer on elaborira šta se na određenim mjestima može graditi. Isti zakoni vrijede za eksproprijacije i uređenja vlasničkih odnosa i sa planom i bez plana tako da s tim u vezi neće biti ugrožena.", naglasio je premijer Uk.

Ono što je zaključak konferencije je da će javnost uskoro biti upoznata sa cjelokupnim dokumentom kroz javnu prezentaciju koju će upriličiti Zavod te da će upravo ta prezentacija odgovoriti na sva pitanja te omogućiti obrazloženja bez dilema.

Sjednica Vlade KS i javna prezentacija 

U ponedjeljak, 26.02.2024. godine, bit će održana 14. radna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj će se naći ovaj Nacrt čije usvajanje će prethoditi javnoj raspravi.

Na dnevnom redu ove sjednice naći će se nacrti urbanističkih planova, i to: urbanog područja Sarajevo - Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Vogošća, urbanih područja Ilijaša, Hadžića i Trnova, kao i nacrti odluka o njihovom provođenju.

"Skorija budućnost ovog dokumenta je precizirana na način da je Vlada KS već usvojila Nacrt, red je na usvajaju na Skupštini KS, na sjednici zakazanoj 26. februara kada će ovaj dokument biti razmatran te u konačnici upućen u javnu raspravu u trajanju od 60 dana. U tom roku svi građani, sve zainteresovane strane, NVO organizacije i profesionalna udruženja imat će priliku da iznesu svoj stav o ovom dokumentu. Nakon javne rasprave Zavod će objediniti iznesene stavove i zajedno sa Vladom iste će uputiti u prijedlog a skupštinska većina će na kraju izglasati finalni urbanistički plan.", zaključio je premijer Uk.

N.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti