vanredna sjednica

Borba za veće plate radnicima u zdravstvu RS se nastavlja: Para nema

13.02.2024. 15:39 / Izvor: N1
plate

Traži se povećanje cijene rada sa 159,50 na 175 maraka.

Plate, naknade i uslovi rada zaposlenih u zdravstvu RS bile su teme o kojima su na vanrednoj sjednici razgovarali predstavnici Republičkog odbora sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS na kojoj je prisustvovao i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Zaključak je da će se nastaviti razgovori o povećanju plata svim zaposlenim radnicima u zdravstvu, no kada će biti i da li će uopšte još uvijek se ne zna.

“Iznijeli smo aktualne probleme a akcenat je na platama zaposlenih u oblasti zdravstva i socijalne zaštite, napravili smo konstruktivnu sjednicu, potrudićemo se da povećanje bude u skorijem periodu”, rekao je Nikola Crnčević predsjednik sindikata zdravstva.

Traži se povećanje cijene rada sa 159,50 na 175 maraka.

“Nemamo vremenski rok, nismo od onih koji to mogu napraviti na prečac, mislim da kroz dogovor možemo doći do rješenja, ali nećemo ni previše čekati Vladu”, dodaje Crnčević.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić kaže da za povećanja plata svim radnicima zaposlenim u zdravstvu na mjesečnom nivou treba 4,1 milion maraka, no tih para nema u budžetu, nisu predviđene.

“U 2018-oj godini 24 miliona su izdvajana za plate u zdravstvu, sada je 41 milion mjesečno što je rezultat rada Vlade, zahtjev za povećanje plata je legitiman, no vrata ministarstva su otvorena i biće uvijek”, kaže Šeranić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti