"Crnogorski model" kao rješenje za veće plate u zdravstvu u RS-u?

14.02.2024. 10:15 / Izvor: N1
plate

Borba za veće plate u zdravstvu u RS se nastavlja.

Borba za veće plate u zdravstvu u RS se nastavlja. Jer i nakon novog sastanka sindikata i nadležnih, nema razloga za zadovoljstvo. Od, povećanja plata, bar za sad, ponovo ništa.

Sindikalci i ministar ponovo za istim stolom. Stare teme i zahtjevi sindikata. Bez prevelikog vapaja i buke, traži se povećanje plata svim zdravstenim radnicima u RS. Da li će ga uopšte biti i kada. Zaključak je da se ne zna. No, u sindikatu ostaje nada, da dogovor kuću gradi.

“Nismo ostavili ono nikakav rok vremenski rok, ali kažem, moramo razgovarati, nismo od onih koji mogu to napraviti na prečac ali mislimo da možemo kroz dogovor i razgovor ostvariti svoje zahtjeve, nećemo ni dati previše vremena nadležnim da odugovlače”, kaže predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Nikola Crnčević.

Sa 159, 50 na 175 maraka, traži se povećanje. 10 odsto. To bi značilo izdvajanje dodatnih 4, 1 milion maraka mjesečno. No, tog novca nema. Nije ni planiran. Odgovor ministra sindikalcima je da su vrata vlade uvijek otvorena.

“Ne, ona nisu planirana budžetom u ovom trenutku svakako, niti budžetom Fonda , niti budžetom republičkim u smislu doznaka za same ustanove, tako da je to stvar daljeg praćenja i realizacije samog budžeta u nekom narednom periodu. Vrata ministarstva su bila otvorena uvijek i biće otvorena i dalje”, poručuje ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Vrata otvorena, ali kasa prazna za ispunjenje zahtjeva. Zbog nezadovoljstva, između ostalog i platama u štrajk će i pravosuđe u RS. Minimalac je povećan, ali građanima, paradoksalno, prazni novčanike. Jedno od rješenja za novonastalu situaciju mogao bi potencijalno biti “crnogorski model”. Država preuzima finansiranje zdravstvenog osiguranja, na osnovu čega se povećavaju plate radnicima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti