Obnovljivi izvori energije

Ministar Bošnjak: Energetska nezavisnost Kantona Sarajevo je naše strateško opredjeljenje

15.02.2024. 07:35 / Izvor: Akta.ba
Bošnjak

Obnovljivi izvori energije predstavljaju svojevrsnu infrastrukturu u koju se mora ulagati.

"Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša kao strateško opredjeljenje definiše energetsku nezavisnost Kantona Sarajevo. Obnovljivi izvori energije predstavljaju svojevrsnu infrastrukturu u koju se mora ulagati", poručio je resorni ministar Bojan Bošnjak, povodom Svjetskog dana očuvanja energije koji se obilježava danas. 

Između ostalog, ovim povodom ministar Bošnjak je najavio projekt energetskog hub-a i uspostavu sistema toplotne pumpe za vodu iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Butile. 

"Procjene govore da je vrijednost ovog projekta oko 50 miliona eura, o čemu će resorno ministarstvo javnost upoznati detaljno. Naša intencija je dati što veći doprinos onome što upravo ovaj dan podrazumijeva. Podsjećanje na tu misiju ne treba da je samo na datum 14. februara, na Svjetski dan očuvanja energije, nego svi mi kao pojedinci moramo čuvati energiju svaki dan podrazumijevajući to svojom redovnom obavezom u okruženju u kojem živimo", izjavio je ministar Bošnjak. 

Na današnji dan naglašava se da energija pokreće svijet, a budućnost civilizacije zavisi od sposobnosti sistema da se njena proizvodnja prilagodi sveopćim potrebama čovječanstva. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti