764. rođendan Grada Bihaća

Delegacija Vlade FBiH kod gradonačelnika Bihaća: Podrška kapitalnim projektima

26.02.2024. 14:24 / Izvor: Fena
Vlada FBiH

Federalna vlada će se potruditi da novca bude za sve projekte.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, dopremijeri Vojin Mijatović i Toni Kraljević, kao i federalni ministri prometa i komunikacija Andrijana Katić te poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić, u sklopu obilježavanja 764. rođendana Grada Bihaća, boravili su danas u tom gradu gdje su se susreli s gradonačelnikom Elvedinom Sedićem.

Razgovarano je o realizaciji kapitalnih projekata u Unsko-sanskom kantonu, a federalni premijer je tom prilikom izjavio da će se Federalna vlada potruditi da novca bude za sve projekte.

"Mi ćemo se potruditi da novca bude za sve projekte, ali treba znati da je budžet u najvećoj mjeri determiniran zakonskim rješenjima koje imamo prema socijalnim kategorijama i penzionerima. Dakle, puno je stvari u budžetu što ne znači da ono što smo planirali za kapitalne projekte u Federaciji BiH i lokalnim zajednicama nećemo ispoštovati u potpunosti", istakao je Nikšić.

Ocijenio je da su pokazali u prethodnoj godini da se može napraviti odnos s lokalnim vlastima u USK-u, navodeći da gradonačelnik Bihaća s ponosom može da izađe pred građane i kaže da je na osnovnu saradnje s Federalnom vladom realizirao niz projekata, a tek treba da realizuje još niz projekata.

"Danas smo spomenuli one koji su ključni ovdje, a to je nastavak izgradnje Aerodroma Bihać, put Bosanska Krupa-Bihać, stvaranje pretpostavki da Nacionalni park posluje pozitivno i puno je stvari koje možemo zajedno uraditi i koje ćemo raditi. Brza cesta je nešto što imamo na umu, imamo određene ponude zainteresiranih kompanija britanskih koji su zainteresovani po principu finansiranje izgradnje brzih cesta i grejs period do trenutka kad se te ceste puste u promet. I to su opcije o kojima razmišljamo jer imamo želju da u što kraćem roku isprepletemo Federaciju BiH mrežama autocesta i brzih cesta, jer je to zamah za lokalne privrednike i stvaranje pretpostavki da naše kompanije postanu konkurentne u svijetu", podvukao je premijer Nikšić.

Za federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemala Hrnjića koji je Bišćanin, današnja posjeta je izuzetno značajna i potvrđuje privrženost Federacije i cijelog njenog rukovodstva Bosanskoj krajini, odnosno Gradu Bihaću kao administrativnom centru Unsko-sanskog kantona.

"Pričali smo o projektima i kapitalnim projektima a tri teme koje su preovladavale su Aerodrom, cesta Bihać-Bosanska Krupa i Nacionalni park Una. To je molba svih građana Bihaća, Gradske uprave i mene kao ministra u Vladi Federacije BiH, da Federalna vlada podrži te projekte u ovom mandatnom periodu", naglasio je Hrnjić.

Kada su u pitanju poticaji u poljoprivredi, podsjetio je da je budžet Federacije BiH ispoštovao svih 165 miliona KM koje su direktno isplaćene prema poljoprivrednim proizvođačima i prehrambenoj industriji.

"Sredstva su već na računima korisnika i već smo u pripremi strategije koja će ove sedmice na Vladu FBiH. Pripremamo novi program za 2024. godinu i tu imamo na raspolaganju 175 miliona KM kada je u pitanju direktna poljoprivredna proizvodnja", kazao je Hrnjić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti