u cilju osiguranja održivosti

Vlada RS zadužila domove zdravlja da se pripreme za trezorski sistem

07.03.2024. 13:35 / Izvor: Akta.ba
VLADA

Vlada RS prihvatila je danas Informaciju o aktivnostima na uvođenju javnih zdravstvenih ustanova u trezorski sistem.

Vlada RS prihvatila je danas Informaciju o aktivnostima na uvođenju javnih zdravstvenih ustanova u trezorski sistem Republike Srpske, a domovi zdravlja koji posluju izvan tog sistema zaduženi su da preduzmu sve potrebne mjere i radnje u cilju ulaska u trezorski sistem.

Kako se navodi u Informaciji, u cilju osiguranja održivosti zdravstvenog sistema Republike Srpske, do sada su u trezorski sistem Republike Srpske uvedene 22 javne zdravstvene ustanove, od toga četiri republičke zdravstvene ustanove: Zavod za stomatologiju, Zavod za sudsku medicinu, Zavod za transfuzijsku medicinu i Zavod za forenzičku psihijatriju Sokolac, te 18 ustanova primarnog nivoa zdravstvene zaštite, odnosno domova zdravlja.

"Dosadašnja iskustva su pokazala da trezorski način poslovanja omogućava kvalitetnije i transparentnije finansijsko planiranje, upravljanje i kontrolu trošenja javnih sredstava, a najznačajnije prepreke ulaska javnih zdravstvenih ustanova u trezorski sistem predstavljaju poreska dugovanja zdravstvenih ustanova iz prethodnog perioda. U toku su aktivnosti na pripremama da preostalih 37 domova zdravlja u Republici Srpskoj uću u trezorski sistem", navode iz Vlade RS.

U skladu sa tim, Vlada RS je zadužila Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, javne zdravstvene ustanove domovi zdravlja koji posluju izvan trezorskog sistema i nadležne jedinice lokalne samouprave, kao osnivače pripadajućeg doma zdravlja, da zaključe sporazume o regulisanju međusobnih prava i obaveza u cilju pripreme i uvođenja domova zdravlja u trezorski sistem Republike Srpske u okviru lokalnog trezora nadležne jedinice lokalne samouprave.

Takođe, zadužuju se javne zdravstvene ustanove domovi zdravlja koji posluju izvan trezorskog sistema da preduzmu sve potrebne mjere i radnje, iz svoje nadležnosti, u cilju ulaska u trezorski sistem Republike Srpske.

"Istovremeno, za izmirenje obaveza javnih zdravstvenih ustanova, u skladu sa  zaključkom Vlade, na grant osnovi, koristiće se kreditna sredstva odobrena Republici Srpskoj od strane Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Programsko finansiranje razvojne politike zdravstvenih sistema u BiH (DPF). Ova sredstva koristiće se za izmirenje obaveza domova zdravlja koji posluju izvan trezorskog sistema prema Poreskoj upravi Republike Srpske i zaposlenima (ne uključujući nedospjele obaveze za posljednji obračunski period), te ostatak duga prema Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske po osnovu zaduženja iz prethodnih godina", istakli su iz Vlade.

U svrhu realizacije izmirenja ovih obaveza domova zdravlja, potrebno je da jedinice lokalne samouprave do 30. aprila donesu odluku skupštine da će nadležni dom zdravlja uvesti u lokalni trezor najkasnije do 1. januara 2025. godine i dostave je Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite.

"Izmirenje navedenih obaveza je važan preduslov za ulazak ovih ustanova u trezorski sistem, kako se budžeti jedinica lokalne samouprave, koje su osnivači domova zdravlja, ne bi dodatno opteretili", naveli su iz Vlade RS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti