Memorandum o saradnji

PREF: Berza i fakulteti spajaju nauku i praksu

13.03.2024. 16:20 / Izvor: SRNA
pref

Cilj Memoranduma da se u narednom periodu osmišljavaju strategije ulaganja na Banjalučku berzu i na inostrana tržišta.

Memorandum o saradnji danas je potpisan između Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom (PREF), Banjalučke berze hartija od vrijednosti i dva javna univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, odnosno Ekonomskih fakulteta u Banjaluci, Brčko distriktu i na Palama.

Saša Stevanović, direktor PREF-a kako prenosi Srna rekao  je da je cilj Memoranduma da se u narednom periodu zajedničkim snagama potpisnika Sporazuma osmišljavaju strategije ulaganja na Banjalučku berzu i na inostrana tržišta.

"Iskustvo iz prethodne četiri godine ukazuje nam da imamo potencijal da nastupamo na međunarodnim tržištima i da možemo da ostvarimo zavidne performanse", izjavio je Stevanović novinarima u Banjaluci.

On je istakao i da je cilj Memoranduma da se unaprijedi poslovna, naučna i stručna saradnja, te da se dođe do što boljih strategija i da se na najbolji način spoji nauka i praksa.

Stevanović je naveo da je plan da se fakultetima obezbijedi po 500.000 KM i da studenti, sa profesorom-koordinatorom, od početka učestvuju u kupovini i trgovanju hartijama od vrijednosti.

"Te hartije bit će kupovane na bazi analiza, procjena i konačnu riječ imaće Penzijski rezervni fond", istakao je Stevanović.

Dekan Ekonomskog Fakulteta Pale Univerziteta u Istočnom Sarajevu Marko Đogo rekao je da je ovo odličan način da se studentima ukaže povjerenje, te da im se praktično pokaže kako izgleda investirati i kakve to posljedice to nosi.

"Nadam se da da će na ovaj način mladi ljudi da se zainteresuju za finansijsko tržište, te da će dovesti do dodatnog podizanja finansijske pismenosti", poručio je Đogo.

Osim Stevanovića i Đoge, Memorandum su potpisali dekani ekonomskih fakulteta u Banjaluci i Brčko distriktu Milenko Krajišnik i Srđan Lalić, kao i direktor Banjalučke berze Milan Božić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti