Problemi u sektoru

Iz najveće bh. žitnice upozorili: Ostajemo bez hrane!

14.03.2024. 09:40 / Izvor: Agroklub
žitarice

Čelnici svih poljoprivrednih udruženja u državi u narednim danima će održati veliki sastanak na kojem će razmotriti aktuelne probleme u sektoru.

Iz najveće žitnice u Bosni i Hercegovini, stigla je poruka upozorenja poljoprivrednih proizvođača u kojoj navode kako građani moraju shvatiti da "država ostaje bez hrane". Zbog maćehinskog odnosa institucija prema farmerima u našoj zemlji, kako dodaju, sve je više onih koji odustaju od proizvodnje, dok kilogram mesa u Njemačkoj prelazi 36 eura.

"Ta situacija će se preliti i u Bosnu i Hercegovinu. Već imate jagode koje koštaju 20 maraka po kilogramu", kaže Savo Bakajlić, predsjednik Asocijacije poljoprivrednika BiH.

Enormne cijene

Najavio je da će čelnici svih poljoprivrednih udruženja u državi u narednim danima održati veliki sastanak na kojem će razmotriti aktuelne probleme u sektoru, kao i korake koje će poduzeti.

"Problem na nivou cijele BiH će biti hrana i zbog toga upozoravamo da bi mogla nastati velika glad. Dosta proizvođača se povuklo iz proizvodnje pšenice, povrća i svega ostalog. Zapast ćemo u kolaps koji kao građani nećemo uspjeti preživjeti sa domaćom poljoprivredom, zato smo ogorčeni na sve institucije i državu", kaže Bakajlić.

To potvrđuju i enormne cijene sezonskog voća i povrća koje pristiže u našu zemlju, dodaje predsjednik Asocijacije poljoprivrednika BiH, istakavši da već sada većina domaćinstava radničke klase sebi te proizvode ne može priuštiti.

Ceh na građanima

U Republici Srpskoj se, kako navodi, isplata obeštećenja za svinjogojce vrši retroaktivno i onako "kako štima ministarstvu", jer je eutanazija uslijed pojave afričke svinjske kuge, počela prije godinu dana, te uzgajivači sve vrijeme trpe ogromne ekonomske štete. 

"Ne vjerujemo ni u pravilnik koje je Ministarstvo poljoprivrede RS predstavilo za ovu godinu, jer nemaju sredstava ni prošlu da isplate. Nisu isplatili ni za junice ni za kapitalne institucije, kriju podatke kao zmija noge", naveo je Bakajlić pozivajući nadležne da se iznađe rješenje za teško stanje u agraru jer je evidentno da je sve manje domaće hrane, odnosno da je nemamo, "a ceh za nemar koji je do toga doveo će platiti građani".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti