Minić: Drvoprerađivačima nedostaje radna snaga

20.03.2024. 08:52 / Izvor: SRNA
radnici

On je istakao značaj uvećanja vrijednosti kroz proizvodnju polufinalnih i finalnih proizvoda u odnosu na trupce.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je da je za drvopreradu važno da se domaći drvopređivači snabdiju drvnim sortimentima, ali da problem predstavlja nedostatak radne snage.

"Bitno je da Ministarstvo isprati i ugovore koji se prave na nivou godine sa šumskim gazdinstvima, javnim preduzećima i našim kupcima", rekao je Minić.

On je najavio da će uskoro biti formirano odjeljenje drvoprerade u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da bi se obezbijedila bolja saradnja sa prerađivačima iz te oblasti.

Minić je dodao da je preduzeće “Agroflora” iz Kozarske Dubice jedan od najvećih od drvoprerađivača u regiji sa godišnjom preradom od 20.000 metara kubnih drveta.

"Dobra stvar je da ima tržište i da preduzeće radi u punom kapacitetu, a loše stvari su da nedostaje radne snage i da ponegdje još imamo u određeni šumskmim gazdinstvima probleme sa realizacijom ugovora", rekao je Minić, najaviši da će resorno ministarstvo koordinisati sve aktivnosti, posebno prema izvozno orijentisanim preduzećima.

On je istakao značaj uvećanja vrijednosti kroz proizvodnju polufinalnih i finalnih proizvoda u odnosu na trupce.

"Nedstatak radnih mjesta i radne snage biće problem koji moramo da rjeršavamo da bi stvarali novu vijednost", rekao je Minić.

Vlasnik “Agroflore” Zoran Subotić istakao je da preduzeće ove godine bolje posluje nego lani, te da je povećalo obim proizvodnje i snizilo cijene da bi bilo konkuretnije na tržištu.

Subotić je naveo da “Agroflora” zapošljava 150 radnika i da je u stalnoj potražnji za novom radnom snagom, koje nema.

"Razmišljamo sad o uvozu radne snage iz drugih država", rekao je Subotić novinarima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti