Krenule pripreme

Bursać: Ima dovoljno repromaterijala za proljećnu sjetvu

20.03.2024. 12:39 / Izvor: SRNA
sjetva

Na tržištu ima dovoljno repromaterijala i pripreme za proljećnu sjetvu odvijaju se planiranom dinamikom.

Na tržištu ima dovoljno repromaterijala i pripreme za proljećnu sjetvu odvijaju se planiranom dinamikom, pa neće biti izrazitih odstupanja u odnosu na ranije godine, izjavio je Srni pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Bursać.

Bursać je istakao da je krompir zasijan već na više od 60 odsto planiranih površina, ali da će najviše biti zasijano kukuruza koji je ranijih godina sijan na više od 100.000 hektara.

"Raduje nas da će sjetva ove godine biti jeftinija po jedinici sjetvene površine i to će dati motiv poljoprivrednicima da sjetva bude u procentima u kojima je bila ranije", rekao je Bursać.

On očekuje i veću sjetvu uljarica, za koje je resorno ministarstvo povećalo podsticaj sa 300 na 400 KM po hektaru zasijanih površina.

"Radili smo na tome da povećamo proizvodnju uljarica, ali se to ne može desiti u prvoj godini. Razgovarajući sa prodavcima sjemenske robe saznali smo da ima zainteresovanih", naveo je Bursać i dodao da bi ove sedmice Vlada Republike Srpske trebalo da usvoji plan o proljećnoj sjetvi.

Kada je riječ o mrazu koji je najavljen, Bursać je rekao da će se tek u narednim noćima vidjeti koja će sve područja biti zahvaćena i kako će se to odraziti na zasade voća.

"Ono što je dobro jeste da nisu najavljeni veliki minusi ispod minus tri stepena Celzijusovih, ali je još rano govoriti, tek je prošla prva noć sa mrazom", rekao je Bursać.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti