Tehnološke inovacije

Promovisan automatizovani plastenik

20.03.2024. 13:28 / Izvor: Akta.ba
Plastenik

Na imanju poljoprivrednog proizvođača Draška Bašića u Slatini kod Laktaša danas je promovisan automatizovani plastenik.

Na imanju poljoprivrednog proizvođača Draška Bašića u Slatini kod Laktaša danas je promovisan projekat "Tehnološke inovacije i primijenjeno istraživanje u rasadničkoj proizvodnji voća", u okviru kojeg je instaliran savremeni plastenik sa automatskim upravljanjem.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Bursać istakao je da je riječ o savremenom plasteniku i da ovaj vid tehnološke inovacije omogućava precizan rad koji se ogleda u kontroli i praćenju ambijentalnih uslova u proizvodnji, što će doprinijeti smanjenju upotrebe radne snage, prevenciji bolesti i poboljšanju obima i kvaliteta finalnog proizvoda.

"Ovakvi objekti daju izvjesnost u proizvodnji, smanjuju i broj tretmana i bolju iskoristivost prihrane i praćenje svih parametara u proizvodnji. Oni koji uđu u ovakve investicije sigurno će imati sigurniju i rentabilniju proizvodnju posebno u vremenu klimatskih promjena", rekao je Bursać.

On je dodao da je plastenik instaliran za potrebe poljoprivredne zadruge "Plodovi Slatine", te da je finansijska sredstva u iznosu od 50.000 KM obezbijedilo resorno ministarstvo, a 40.000 KM zadruga.

Direktor zadruge i poljoprivrednik Draško Bašić rekao je da su dobili plastenik za proizvodnju sadnog materijala, najsavremeniji u ovom dijelu BiH.

"Plastenik je potpuno automatizovan sa otvaranjem, zatvaranjem, grijanjem i sa dodatnom rasvjetom ukoliko je oblačan dan da biljke mogu da rastu", istakao je Bašić.

On je naveo da u zadruzi ima 16 proizvođača, ali i da imaju više od 100 kooperanata.

"Radimo sadni materijal za prodaju i za vlastite potrebe. Brendirali smo slatinski paradajz, ali radimo i papriku, salatu, krastavac i ostale kulture", dodao je Bašić.

Projekat sprovodi poljoprivredni klaster "Gradiška-Laktaši-Srbac GLS" u saradnji sa zadrugom "Plodovi Slatine", Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Banjaluci, Resorom za pružanje stručnih usluga u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti