Prvi let stigao iz Geteborga

Ko će pregledati pasoše na novim aviolinijama?

03.04.2024. 08:14 / Izvor: N1
aerodrom

Uspješno je realiziran prvi let iz Geteborga za Sarajevo, a narednih dana se očekuju avio operacije ka pet atraktivnih europskih destinacija.

Uspješno je realiziran prvi let iz Geteborga za Sarajevo, a narednih dana se očekuju avio operacije ka pet atraktivnih europskih destinacija. Međunarodnom aerodromu Sarajevo Vlada FBiH je dodijelila 3 miliona KM za subvencioniranje postojećih i otvaranje novih aviolinija, ali bi se s novim linijama mogao pojaviti i problem kadrova Granične policije i Uprave za indirektno oporezivanje na pasoškoj kontroli i pregledu prtljaga.

Od prvog aprila Ryanair iz Sarajeva leti za Brisel, Geteborg, London, Memingen i Milano. Očekuje se 20 letova sedmično, a u prvih 12 mjeseci više od 200.000 putnika.

Mi radimo na tome da već raspišemo novi međunarodni javni poziv koji će obuhvatiti 2025. i 2026. godinu. To da budemo u trendu sa aviolinijama i aviokompanijama jer oni tako planiraju par godina unaprijed”, kazao je Haris Fazlagić – predsjednik turističke zajednice KS.

Interkontinentalni letovi za SAD i Kanadu nisu uspostavljeni na mnogo većim aerodromima, tako da se iz Sarajeva možemo očekivati eventualno nove linije za zemlje EU i gradove poput Pariza, Praga, Barcelone ili Amsterdama.

Iz Sarajeva se ovoga ljeta se može putovati na više od 30 destinacija u Europi i svijetu. Od 3. juna za Kopenhagen, a uspostavlja se i linija sa Stockholmom i Oslom. Ponovno će se letjeti za Abu Dhabi, Varšavu, Dohu i Sharjah, a Sarajevo će biti povezano sa sezonskim destinacijama poput Bodruma, Antalye, Riyada, Monastira, Kuwaita i Hurghade.

Sa povećanjem broja linija pojavljuje se problem nedovoljnog broja službenika koji će obavljati pasošku kontroli i pregled prtljaga.

“Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo postoji carinska ispostava gdje je prema organizaciji predviđeno da radi 28 službenika. Nažalost, u ovom trenutku popunjenost ove carinske ispostave je samo sa 20 zaposlenih. U narednom periodu morat ćemo povećati broj zaposlenih kako bi se uspjele ispoštovati sve carinske procedure koje se odvijaju u carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo, a pored toga predviđeno je šest miliona KM u okviru aerodroma koji su predviđeni za službenike UiO, ali i Granične policije BiH”, kazao je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Granična policija BiH godinama iznosi problem manjka kadrova koji se za tako kratak period ne mogu ni odškolovati, a prazne kabine za pasošku kontrolu podrazumijevaju gužve na nekim aviolinijama.

“Mi upravo sada provodimo konkurs za 40 novih radnika koji će vršiti KD kontrolu na aerodromu Sarajevo. I nadam se da ćemo preuzimanjem tih poslova omogućiti GPBiH da oni ljudi koji su do sada bili angažirani na ovim poslovima, naravno ukoliko su usposobljeni, preuzmu poslove kontrole putnih dokumenata”, kazala je Vedrana Vikić Musić – direktorica Sektora aerodromskih usluga na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Ambiciju Međunarodnog aerodroma Sarajevo i Turističke zajednice Kantona Sarajevo morat će pratiti i popratne službe na aerodromu koje pripadaju državnom, nivou. Inače ćemo u perspektivi bilježiti velike gužve na novim linijama na MAS-u.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti