Vlada RS usvojila informaciju

Ženama na selu 90.000 dolara do kraja godine

12.04.2024. 09:48 / Izvor: SRNA
Selo žene

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o sprovođenju projekta "Žene pokretači razvoja u poljoprivredi i ruralnim sredinama".

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o sprovođenju projekta "Žene pokretači razvoja u poljoprivredi i ruralnim sredinama" kojim se planira dodjela 90.000 dolara za ovu i isti iznos za narednu godinu.

Bespovratna sredstva će se isplaćivati kroz postojeći mehanizam podsticaja u poljoprivredi koji sprovodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Sredstva će se isplaćivati u vidu grantova za žene preduzetnice u ruralnim sredinama, a prema uslovima koje će propisati Ministarstvo, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Projekat ima za cilj da otkloni strukturalne barijere kroz uvođenje tehnologija, koje bi uštedjele vrijeme i rad i inovativne izvore finansiranja, te kroz osposobljavanje žena da se bolje nose sa izazovima, da poboljšaju standarde življenja i socio-ekonomski položaj i živote svojih porodica u ruralnim sredinama.


Glavni cilj je osposobiti korisnice kroz uspostavljanje platformi za umrežavanje i pružanje sveobuhvatne obuke u poslovanju i upravljanju farmama, digitalizaciji i drugim vještinama kako u Republici Srpskoj tako i u Federaciji BiH.

Ukupna vrijednost projekta za period maj 2023. – septembar 2025. godine je 671.000 dolara.

U informaciji se navodi da je u nastojanju da se suzbije rodna ekonomska nejednakost i unaprijedi ekonomsko jačanje žena u ruralnim područjima, ovaj projekat pokrenula Organizacija UN za rodnu ravnopravnost, u saradnji sa Organizacijom za hranu i poljoprivredu /FAO/ i uz podršku strateškog partnerstva Švedske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti