Došlo je pet do 12

U Banja Luci protest medicinara, traže povećanje plata

12.04.2024. 13:35 / Izvor: Fena
BL

Traže povećanje najniže cijene rada sa 159,5 na 200 KM.

"Došlo je pet do 12", moto je današnjeg protestnog skupa medicinskih radnika u Republici Srpskoj koji je održan u parku "Mladen Stojanović" u Banjoj Luci.   

Ovaj put na protestno okupljanje su stigli samo predsjednici sindikalnih organizacija Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS, a predsjednik tog sindikata Nikola Crnčević poručio je da će, ukoliko zahtjevi medicinara ne budu ispunjeni, slijedi masovno okupljanje i protest zdravstvenih radnika.

Glavni zahtjev medicinara je povećanje plata. Traže povećanje najniže cijene rada sa 159,5 na 200 KM.

Crnčević je kazao da zdravstveni radnici kandiduju probleme koji ih muče nekoliko godina.

"To su povećanje plata, vraćanje regresa i toplog obroka i uvođenje statusa službenog lica za zdravstvene radnike. Vlada RS je od ove godine povećala najnižu platu na 900 KM. Zato mi očekujemo da to povećanje minimalca poveća sve ostale plate u oblastu zdravstva i socijalne zaštite", istakao je Crnčević.

Po njegovim riječima, zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti očekuju linearno povećanje plata svima u toj oblasti za 200-300 KM.

Podsjetio je da su zdravstveni radnici ostali uskraćeni za topli obrok i regres prije nekoliko godina. Te novčane naknade su "utopljene u platu", a zdravstveni radnici traže da se posebno iskazuju.

Sekretar u Sindikatu zdravstva i socijalne zaštite RS Zoran Milutinović ocijenio je da povećanje plata znači vraćanje digniteta zdravstvenih radnika.

"Povećanjem minimalca na 900 KM ugrožene su ostale kategorije zaposlenih u zdravstvu. Došli smo u situaciju da medicinska sestra sa srednjom stručnom spremom i NK radnik imaju razliku u plati od nekih 100 KM. Mislim da to nema nigdje u svijetu", smatra Milutinović.

Kaže da je Sindikat slao dopise Ministarstvu zdravlja RS, shodno Zakonu o platama i pregovorima o povećanju cijene rada, a posljednji zahtjev je bio povećanje cijene rada na 175 KM.

"Međutim, najmanje treba da ide povećanje najniže cijene rada na 200 KM svim zaposlenima u zdravstvu. A ni tada ne bismo došli do spomenutog omjera u platama", dodao je Milutinović.

Kako je naveo, ministar zdravlja i socijalne zaštite je bio na pregovorima sa sindikalcima i njegov odgovor je uvijek bio "da trenutno nema para u budžetu, da se strpe i da sačekaju" .

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti