Povećano interesovanje za investiranje u Srebrenicu

11.10.2011. 12:37 / Izvor: SRNA
Povećano interesovanje za investiranje u Srebrenicu

Zamjenik načelnika srebreničke opštine Ćamil Duraković izjavio je da napori koje već duže vrijeme ulaže opštinsko rukovodstvo radi privlačenja investitora u ovu opštinu, počinju donositi rezultate i nekoliko firmi ispoljilo je ozbiljno interesovanje za otvaranje prerađivačkih kapaciteta u Srebrenici.

On je izrazio uvjerenje da će u skoroj budućnosti na području ove opštine biti realizovano nekoliko projekata izgradnje i otvaranja prerađivačkih pogona što će omogućiti zapošljavanje nekoliko desetina, a kasnije i stotina radnika.

Duraković je istakao da je povećanju interesovanja za ulaganja u Srebrenicu doprinijelo i to što je Vlada Federacije BiH odobrila grant od dva miliona KM za podsticaj privrednom oporavku i zapošljavanju u Srebrenici.

"Investitorima se nudi stimulacija u iznosu od 40 odsto vrijednosti investicije, omogućava im povoljno kreditno zaduživanje u istom iznosu uz uslov da ulože 20 odsto vlastitih sredstava u realizaciju poslovnog projekta. Opština, takođe, obezbjeđuje lokacije i infrastrukturu pod najpovoljnijim uslovima i očekujem da će ovi uslovi dovesti do konkretnih pozitivnih rezultata i otvaranja većeg broja radnih mjesta", ocijenio je Duraković.

Prema njegovoj najavi, za nekoliko dana očekuje se početak rada mini-pogona sarajevske Fabrike motornih dijelova, gdje će zaposlenje u početku dobiti 10 radnika, a cilj je da se proizvodnja proširi, poveća prihod te da zaposlenje dobije pedesetak radnika.

Kao razlog za optimizam Duraković je naveo da se privodi kraju izgradnja modernog hotela u Srebrenici koji će na proljeće biti otvoren i tu će posao dobiti 40 osoba, a u banjskom objektu "Argentarija", koji se rekonstruiiše i u martu iduće godine će početi sa pružanjem zdravstvenih usluga, biće otvoreno 20 novih radnih mjesta.

"Ovo su tri konkretna projekta čija je realizacija u toku i potpuno je izvjesno zapošljavanje u tim privrednim subjektima. Očekujem da će zainteresovana kompanija `Meggle` na proljeće otvoriti pogon za preradu kozjeg mlijeka i proizvodnju kozjih sireva na srebreničkom području", rekao je Duraković.

On je naveo i ozbiljnu zainteresovanost nekih drvoprerađivačkih firmi za otvaranje kapaciteta u Srebrenici uz obezbjeđenje određenih količina sirovina sa ovog područja, kao i nekih kompanija zainteresovanih za preradu krompira i drugih poljoprivrednih proizvoda.

"Najkonkretnija je drvoprerađivačka firma 'Luxor' iz Turbeta koja je izvozno orjentisana i u početku bi zaposlila 80 radnika, a sa realizacijom razvojnog plana za tri godine bi proširila proizvodnju i zapšljavala oko 350 radnika", precizirao je Duraković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti