Hotelijeri nezadovoljni: Vremenske prilike, recesija i nedostatak mjenjačnica sputavaju turizam

12.01.2011. 10:57 / Izvor: eKapija.ba
Hotelijeri nezadovoljni: Vremenske prilike, recesija i nedostatak mjenjačnica sputavaju turizam

Iako smo na početku godine hotelijeri su nezadovoljni rezultatima. Recesija se osjeti na sve strane, naročito u hotelima kategorisanim do tri zvjezdice. Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH za ekapija.ba kaže kako se prošlogodišnja priča ponavlja u hotelijerstvu.

"Veliki problem i ove godine je nedostatak snijega na bh. planinama, a i recesija je dobrim dijelom učinila svoje", kaže Hadžić, naglašavajući kako se u cilju rješavanja ovoga problema na nivou države pokušavaju ustaniti neki novi vidovi turizma, kao što su seoski-gospodarski turizam za koji se već sada može reći da postiže zavidne rezultate.

Recesija se osjeti i u okruženju, iako najviše gostiju u BiH stiže iz Slovenije i Srbije. Također, nije zanemarljiv broj dolazaka turista iz Turske, a u zadnje vrijeme i iz Makedonije i Albanije.

Hadžić smatra da veliki problem turizmu predstavljaja i nedostatak mjenjačnica.

"Država je donijela Zakon o zaštiti državne valute i to je dobro. Međutim, nisu napravljene predradnje kako bi se omogućilo otvaranje mjenjačnica gdje bi gosti mogli zamijeniti svoju valutu. Na ovaj način država je ta koja najviše gubi, pa onda sektor turizma, jer kod nas banke jedino mogu mijenjati valute, a nijedna ne radi nakon 20 sati, što je itekako problem", kaže Hadžić, naglašavajući kako država gubi ogroman kapital i zbog činjenice što su banke u BiH strane, tako da njihov kapital zarađen ovdje odlazi vani .

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti