BiH i Hrvatska ujedinjene u projektu: "Zajedničkim snagama do inovativnog okruženja"

16.06.2011. 12:16 / Izvor: eKapija.ba
BiH i Hrvatska ujedinjene u projektu: 'Zajedničkim snagama do inovativnog okruženja'

U okviru konferencije: "Prekogranična saradnja i razvoj poduzetništva – značaj, stanje, perspektive", u Tuzli je nedavno predstavljen je i projekat: "Zajedničkim snagama do inovativnog okruženja" (projekat) koga finansira Evropska unija u okviru IPA programa prekogranične saradnje BiH – Hrvatska. Projekat implementira Nezavisni biro za razvoj( NBR ) u partnerstvu sa Regionalnom razvojnom agencijom Vukovarsko-srijemske županije HRAST Vinkovci.

U uvodnom dijelu, pored Jasmina Imamovića, gradonačelnika Tuzle, i drugih zvaničnika, Konferenciji se obratila i Edbera Biković, program menadžer za programe prekogranične saradnje u Delegaciji EU u BiH.

Na Konferenciji su predstavljeni i projekti prekogranične saradnje koje implementiraju: Općina Tuzla, BIT Centar Tuzla (finansirani iz sredstava EU), te OXFAM Italija (program SeeNet), NERDA, i Centar za razvoj poduzetništva Tuzla. Ove organizacije su, pored predstavljanja svojih projekata, predstavile i Zajednički akcioni plan čiji je cilj ostvarivanja maksimalnih sinergetskih efekata implementacije i zajedničkog rada na poboljšanju okruženja za poslovanje malih i srednjih preduzeća ( MSP ) i razvoja preduzetništva.

U dijelu Programa Konferencije, koji se odnosio na stručne teme, na bazi prethodno dobro razrađene i usvojene Metodologije, prezentiranini su i Preliminarni rezultati istraživanja o inovativnosti i okruženju za poslovanje MSP na području Bosanske posavine. Istraživanje je rezultat aktivnosti NBR-a u okviru realizacije projekta "Zajedničkim snagama do inovativnog okruženja". Naravno, Istraživanje je osnova za izradu odgovarajuće Analize koja je, takođe, sastavni dio aktivnosti ovog projekta.

Prezentaciju Preliminarnih rezultata obavio je prof. dr. Bahrija Umihanić , Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli. Na taj način, učesnici u radu Konferencije, predstavnici sva tri sektora, su imali priliku da saznaju i dobiju i dio odgovora na pitanje:Kako poboljšati inovativnost i poslovno okruženje za MSP?

“U narednom periodu, biće nastavljene aktivnosti na finalizaciji Analize, zaključaka i preporuka na osnovu kojih će biti kreirani pravci djelovanja razvojnih institucija zaduženih za stvaranje poticajnog poslovnog okruženja i pomaganja MSP u njihovim inovativnim aktivnostima", kazali su predstavnici NBR-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti