Američka kompanija Chellomedia kupila TV OBN

26.08.2011. 09:19 / Izvor: eKapija.ba
Američka kompanija Chellomedia kupila TV OBN

TV OBN prodat je američkoj kompaniji Chellomedia putem Sarajevske berze u jučerašnjoj transakciji 500 dionica vrijednoj 21,5 miliona KM. Ovim je američka kompanija postala vlasnik 40 posto udjela televizije OBN.

Vijest je objavljena na službenoj stranici ugledne američke kompanije u vlasništvu Liberty Global Inc, sa sjedištem u Denveru, SAD-u, koja je najveća kablovska kompanija, koja djeluje izvan SAD-a u 14 zemalja svijeta i ima 45 kanala.

Među TV stanicama koje pripadaju Chellomediji su i prestižni kanali poput MGM-a, CBS-a, History Chanella i Sport1. Pretpostavlja se da kanali Chellomedije imaju prosječnu gledanost od 240 miliona ljudi.

Mike Moriarty, direktor Chellomedije za područje centralne Europe rekao je: " Ovaj potez se uklapa u naš plan da djelujemo na tržištima koja pokazuju stabilnost i ekonomski rast. OBN ima kvalitetan zabavni program i mi se, svakako, radujemo saradnji s tom kompanijom. Također, BiH je veoma privlačno tržište s velikim potencijalom i ova investicija je u potpunosti u skladu s poslovnom strategijom `Chellomedije`“.

Na zvaničnom sajtu Chellomedije, kaže se kako Ćaleta ne krije zadovoljstvo. "Oduševljeni smo ulaskom u partnerstvo sa Chellomedijom, koja već vodi značajne TV operacije u regionu i posvećena je građenju uspješnih i popularnih TV kanala", kazao je Ćaleta.

OBN je sa sjedištem u Sarajevu, osnovana je 1996. godine od strane Ureda Visokog predstavnika i Europske unije. Stanica je 2000. godine postala privatno vlasništvo Ivana Ćalete, hrvatskog poduzetnik i bivšeg vlasnika Nove TV.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti