Sarajevska zaobilaznica: Vlasnici nekretnina pozvani na dogovor o obeštećenju

24.11.2011. 11:51 / Izvor: eKapija.ba
Sarajevska zaobilaznica: Vlasnici nekretnina pozvani na dogovor o obeštećenju

Vlasnici nekretnina koje se nalaze na dionici lota 3 sarajevske zaobilaznice u narednih 15 dana imaju priliku da postignu dogovor sa nadležnim vlastima o obeštećenju za njihovu imovinu.

Javno preduzeće Autoceste FBiH, kojem je odlukom Vlade FBIH lot 3 prenesen u nadležnost, pokrenulo je prve aktivnosti na eksproprijaciji zemljišta na dionici Butila - Vlakovo i spojnoj cesti Vlakovo - Mostarsko raskršće.

Poziv je upućen vlasnicima nekretnina koji žive u sarajevskoj općini Novi Grad, i to u naseljima Reljevo i Butila, te mještanima općine Ilidža, naselja Vlakovo, Osjek i Blažuj, radi sporazumnog rešavanja pitanja eksproprijacije određenih nekretnina koje se nalaze na trasi lota 3 sarajevske zaobilaznice.

Građani čije se nekretnine nalaze na ovom području mogu doći u prostorije JP Autocesta FBiH, svakim radnim danom. Ukoliko se vlasnici nekretnina u roku od 15 dana ne jave na oglas, smatrat će se da nisu zanteresirani za sporazumno rješavanje ovog pitanja, nakon čega će se, u skladu sa zakonom, pokrenuti postupak eksproprijacije pred nadležnim organima.

Ovaj poziv uslijedio je nakon što je Vlada FBiH na prošlog sjednici usvojila i u hitnu parlamentarnu proceduru uputila izmjene postojećeg Zakona o eksproprijaciji, koje predviđaju isplatu naknade i vlasnicima nelegalno izgrađenih objekata na trasi autoceste na Koridoru 5C.

Kompenzacija, koja će biti isplaćena za građevinsku, a ne tržišnu vrijednost imovine, pripada samo vlasnicima koji odgovarajućom dokumentacijom dokažu da su tu počeli stalno živjeti prije 31.12.2010. godine. Pravo na ovu naknadu ne pripada graditeljima bespravno izgrađenih poslovnih ili vikend objekata.

Ovim izmjenama stvorile su se uslovi za intenzivniju gradnju autocesta, te saniranje bespravne gradnje. Podsjetimo da eksprorijacija zemljišta predstavlja veliki problem i na drugom lotu sarajevske zaobilaznice, koja se nalazi u nadležnosti Direkcije cesta FBiH.

Izgradnja na ovoj dionici odvija se na dijelu od Stupske petlje do Briješća i na trasi od petlje Butila do vijadukta Briješće. Vijadukt Briješće, kapitalni dio ovog projekta, još se nije počeo graditi zbog neriješene eksproprijacije.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti