Državne subvencije gubi 40.000 seljaka

24.11.2011. 08:50 / Izvor: Blic
Državne subvencije gubi 40.000 seljaka

Ako Vlada Republike Srpske ne otpiše dugovanja za regresiranu naftu i đubrivo za proljećnu sjetvu od 24 miliona KM, u januaru će bez podsticaja ostati više od 40.000 poljoprivrednih proizvođača. Oni neće moći da plate dugovanja, a time će izgubiti pravo na subvenciju, kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara Republike Srpske Vladimir Usorac.

On tvrdi da su zahtjevi poljoprivrednika za otpisom duga opravdani jer je godina bila sušna, a rod žita podbacio.

"Kukuruz je izgorio, više smo potrošili za sjetvu nego što vrijedi berba. Iza nas je godina elementarnih nepogoda zbog koje smo mnogo osiromašili", tvrdi poljoprivrednik iz Bakinaca kod Laktaša Ostoja Todorović.

U udruženjima poljoprivrednika procjenjuju da je šteta milijardu maraka jer je suša uništila 70 odsto kukuruza, najviše u žitnicama Semberije i Lijevče polja.

U Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kažu da ne dolazi u obzir otpis dugova. Računi za đubrivo su već umanjeni za 40 odsto nabavne cijene.

"Ne postoje uslovi da se dugovi otpišu niti dodatno umanjuju", kažu u ministarstvu, gdje je za regresiranu naftu i đubrivo registrovano 3.942 ugovora.

Svi koji ne plate dugove izgubiće mogućnost za nove olakšice. Istovremeno iz resornog ministarstva podsjećaju da je 23.000 farmera reprogramom dugova ili otplatom steklo uslove da i naredne godine dobije subvencije.

Iz Ministarstva poručuju da je rok za vraćanje duga za preuzeto mineralno đubrivo 30. novembar i da će odluku u vezi s poljoprivrednicima koji eventualno ne vrate dug donijeti Vlada RS, o čemu će na vrijeme obavijestiti proizvođače.

Osim 24 miliona KM datih ove godine, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, potražuje i reprogramirana sredstva od pravnih i fizičkih lica, zaključno sa 31. decembrom 2010. godine, kao i obaveze po osnovu pravosnažnih sudskih presuda. To su krediti dati iz donacija Holandije za steone junice od 1.051.886, Slovenije za poljoprivrednu mehanizaciju od 46.509 i krediti japanske vlade takođe za poljoprivrednu mehanizaciju od 2.515.999 KM.

Od kada je na snagu stupila odluka o prethodnim dugovima, napravljena su 102 reprograma sa poljoprivrednim proizvođačima, a ukupan iznos koji će biti vraćen po tom osnovu je 550.000 KM.

Poljoprivrednici iz Potkozarja su nezadovoljni zbog obaveza za junice. Ljubo Dukić iz Vilusa je revoltiran zbog, kako kaže, netačnih podataka o domaćinstvima koja su preuzela ovu stoku.

Inače, Ministarstvo sređuje baze podataka dužnika za junice po osnovu kredita iz projekta EU. Riječ je o nabavci iz 1998. godine za poljoprivrednike s područja opština Srbac, Gradiška, Laktaši, Kotor Varoš, Kneževo, Čelinac i Banjaluka.

Njima je podijeljeno 2.454 junica, a spiskovi krajnjih korisnika proslijeđeni iz opština nisu bili potpuni.

Poljoprivrednici koji nisu vratili dug za junice neće moći dobiti podsticaje za 2012. godinu. Oni još mogu podnijeti zahtjeve za reprogram u opštinama ili Ministarstvu poljoprivrede do 31. decembra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti