BiH: Općine i gradovi duguju 346 milijuna KM, Sarajevo rekorder po zaduženosti

09.11.2011. 09:36 / Izvor: Večernji List
BiH: Općine i gradovi duguju 346 milijuna KM, Sarajevo rekorder po zaduženosti

Iako se u javnosti najviše govori o vanjskoj i unutarnjoj zaduženosti države i entiteta, značajna dugovanja imaju i lokalne zajednice. Općine, gradovi i županije u BiH su na kraju prošle godine dugovale ukupno 346 milijuna KM. Od tog iznosa lokalne zajednice u Federaciji dugovale su 125 milijuna KM.

Javna zaduženost

Iz podataka navedenih u službenoj Informaciji o stanju javne zaduženosti BiH, jasno se može zaključiti kako nisu sve općine, gradovi i županije podjednako, pa čak niti približno zadužene. Od 10 federalnih županija najviše unutarnjih kreditnih dugovanja ima Županija Sarajevo, čiji se unutarnji dug u zadnjem kvartalu prošle godine popeo na 34 milijuna maraka. Nešto manja, ali ipak velika je i zaduženost Hercegovačko-neretvanske županije.

Na kraju prošle godine iznos kreditnih dugovanja dostigao je HNŽ je zadužena 27.327,3 milijuna KM. U zadnji kvartal 2010. godine s milijunskim dugovanjima ušla je i Zapadnohercegovačka županija. Dug ove županije je 11,4 milijuna KM. Srednjobosanska županija dugovala je šest, a Zeničko-dobojska 1,1 milijun maraka. Hercegbosanska i Bosanskopodrinjska županija dugovale su manje od pol milijuna, dok Tuzlanska, Posavska i Unsko-sanska županija nisu prijavile nikakva dugovanja. Među općinama najveći su dužnici Bihać i Kiseljak.

Prema podacima Federalnog ministarstva financija objavljenim u Informaciji o stanju javne zaduženosti BiH, na kraju prošle godine unutarnji krediti Bihaća dostigli su 10,5, a Kiseljaka 10,1 milijun KM. Milijunska dugovanja ima još desetak općina u Federaciji, a prednjači Travnik s 4,8 milijuna KM. Čitluk je na kraju prošle godine dugovao 3,3 milijuna KM, što je skoro dvostruko više od kreditnih dugovanja Konjica od 1,8 milijuna maraka. Jablanica duguje 1,7, Zenica i Gradačac po 1,5, a Ljubuški 1,3 milijuna KM. Više od milijun maraka iznose i dugovanja Gračanice i Gruda, a blizu te granice su i općine Jajce, Donji Vakuf i Velika Kladuša.

Komercijalne banke

Mnogo lagodniju situaciju ima četrdesetak općina koje su, barem prema ovim podacima, u 2011. godinu ušle bez unutarnjih kredita. Čapljina, Domaljevac-Šamac, Bugojno, Kakanj, Kupres, Livno, Orašje. Široki Brijeg, Tomislavgrad, Stolac, Usora, Žepče, Živinice, samo su neke od njih. Znatno veća je zaduženost općina u RS-u.

Više od 20 općina ima milijunska dugovanja, uglavnom po osnovi kredita u komercijalnim bankama, ali i po osnovi obveznica koje su emitirali. Prednjače Banja Luka, Bijeljina i Prijedor.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti