"Bosanska inteligentna kuća": Projekat koji će promijeniti životni stil bh. građana

31.01.2012. 14:19 / Izvor: eKapija.ba
'Bosanska inteligentna kuća': Projekat koji će promijeniti životni stil bh. građana

Na poziv Kalliopolis-italijanske neprofitne organizacije za održivo urbanističko planiranje, SERDA se uključila u pripremu prijedloga projekta "Bosanska inteligentna kuća", potvrdila je za ekapija.ba Sanela Dževlan, Senior program menadžer iz Sarajevske regionalne razvojne agencije.

Prijedlog projekta je u fazi odobravanja i rezultat se očekuje početkom maja 2012. godine. Vodeći partner je Provincija Goricija, a ostali partneri su Konzorcij Univerziteta Goricija, te lokalni partneri SERDA, Kanton Sarajevo, Opština Novi Grad, Arhitektonski fakultet Sarajevo Organizacija Oneworld. Pridruženi partner je Regionalna agencija za održivu izgradnju – ARES. Ukupni predviđeni budžet je 150.000 eura.

"Glavni cilj projekta je jačanje politika za zaštitu okoliša u Bosni i Hercegovini za bolji život u urbanim okruženjima kroz odgovorno korištenje resursa uz promociju održivog razvoja područja i smanjenje negativnih uticaja na okolinu i društvo", kaže Dževlan, pojašnjavajući kako je cilj projekta i poboljšanje energetske efikasnosti u zgradarstvu i promocija promjene životnog stila građana u vezi sa štednjom energije.

Svrha projekta je poboljšanje životnog standarda u Bosni i Hercegovini kroz poboljšanje energetskih karakteristika u zgradarstvu.

Prva faza analize trenutnog metoda certifikacija (koji je primjenjen u Friuli Venezica Giulia i u Europi) će omogućiti zajedničkoj grupi italijanskih i lokalnih partnera da shvate koji nivo energetskih karakteristika može biti zahtjevan u zgradarstvu u Bosni i Hercegovini.

Dalje, u projekat su uključene aktivnosti koje omogućuju povećanje ekonomske razmjene između nosioca industrija u Friuli Venezia Giuilia i Bosne i Hercegovine.

Druga faza projekta omogućuje izradu detaljne analize uslova za postojeće zgrade u susjedstvu Opštine Novi Grad i razvoj plana aktivnosti potrebnih za povećanje energetskih karakteristika i transformaciju studije u Susjedna BiH – Bosanske inteligentne kuće.

"Finalni zadatak projekta uključuje rekonstrukciju nekih programskih operacija za model zgrade u cilju povećanja energetskih standarda uz učešće preduzeća iz Friuli Venezia Giulia", ističe Dževlan.

Predviđene aktivnosti u okviru projekta su između ostalog, organizacija okruglog stola u Sarajevu s ciljem izrade komparativne analize legislative o štednji energije i različitim sistemima energetske certifikacije u zgradarstvu, izrada vodiča za energetsku i okolišnu certifikaciju u BiH, organizacija radionica u Bosni i Hercegovini za razvoj regionalnog projekta za planiranje potrebnih načina za podizanje energetskih karakteristika u zgradarstvu u pilot susjedstvu, te podizanje svijesti u BiH o štednji energije i promjeni životnog stila u cilju smanjenja emisije CO2.

Elvira Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti