Regionalni projekat hvale vrijedan: Plava voda sa travničkog izvora do zeničkih česama

21.07.2011. 15:49 / Izvor: eKapija.ba
Regionalni projekat hvale vrijedan: Plava voda sa travničkog izvora do zeničkih česama

Izgradnja vodovoda od izvorišta "Plava voda" u Travniku do rezervoara u Zenici prvi je regionalni projekat u oblasti vodosnabdijevanja, koji će pitku vodu dovesti u domove oko 200.000 stanovnika Bosne i Hercegovine.

Regionalni vodovodni sistem dužine 33 kilometra finansirat će se kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB), a u projekat će biti uključeno pet općina: Travnik, Novi Travnik, Vitez, Busovača i Zenica. Pregovori sa navedenim općinama kandidatima su u toku, te će se do kraja mjeseca definivno znati koje će lokalne zajednice biti dio projekta.

Ideja o izgradnji vodovoda koji će povezivati nekoliko bh. gradova prvi put je predstavljena 1985. godine. Tada je potpisivan Društveni dogovor o izgradnji i korištenju Regionalnog vodovoda "Plava voda" za snabdijevanje pitkom vodom područja općina Travnik, Pucarevo, Vitez i Zenica.

U poslijeratnim godinama, preduzeće "Alpine BH" dobilo je koncesiju na korištenje vode sa izvorišta "Plava voda", koji je raskinut zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora, te je prava korištenja zadržalo JP Regionalni vodovod "Plava voda" iz Travnika.

Direktor ovog preuzeća Ernad Granić potvrdio je za eKapiju da je u okviru priprema za izgradnju urađen idejni projekat te sve potrebne studije koje su potvrdile da izvor ima dovoljan protok i kvalitet vode prema standardima EU za pitku vodu.

"Vrijednost ove investicije prema procjeni evropskih banaka koji su finansijeri ovog projekta jeste 40 miliona KM, a period vraćanja kredita je 15 godina. Nakon svih završenih konsultacija, očekujemo da će ugovori sa bankama o dodjeli kredita biti potpisani do kraja ove godine, do kada će biti urađen i glavni projekat izgradnje vodovoda", istakao je Granić.

JPRV "Plava voda" također je osiguralo potpunu transparentnost projekta, koju zahtijeva Evropska banka za obnovu i razvoj. U tom kontekstu, svi dokumenti koji se odnose na izgradnju regionalnog vodovoda dostupni su u prostorijama preduzeća, na web stranici te info pultovima svih općina kandidata. Osim uvida u javne dokumente, javnost također može dostaviti sve primjedbe i komentare na projekat.

Što se tiče građevinskih radova, oni podrazumijevaju izgradnja vodozahvata na izvorištu Plava voda i glavnog transportnog cjevovoda dužine oko 33 kilometra od izvora Plava voda do općine Zenica koja će ujedno biti i najveći potrošač.

Uz to, predviđena je izgradnja usputnih odvojaka i objekata koji će omogućiti povezivanje postojećeg distributivnog cjevovoda na vodovodnu mrežu svih uključenih općina.

Nosilac kredita bit će JP „Plava voda“, dok će lokalne zajednice koje će učestvovati u ovom projektu garantovati vraćanje zaduženja. "Važno je spomenuti da projekat za sobom nosi i grant sredstva koja će se uložiti u obnovu već postoječih lokalnih mreža u svakoj od općina, koje bilježe velike gubitke vode od izvora do krajnjeg potrošača", kazao je Granić.

On je podsjetio da u periodu kada voda postaje najvažniji i najdragocjeniji prirodni resurs, izgradnja regionalnog vodovoda predstavlja kvalitetno rješenje koje će unaprijediti pitanje vodosnabdjevanja u narednih nekoliko stotina godina.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti